Ένας 6 χρονος βγάζει φωτογραφίες με τη νέα του φωτογραφική μηχανή. «Έχει πολλά πράγματα να κάνεις, εγώ τα λέω εφαρμογές,» έλεγε σ’ έναν ηλικιωμένο κύριο που του έπιασε την κουβέντα στο αστικό. Ο ευγενέστατος κύριος τον κοιτούσε με χαμόγελο και μετά εκμηστηρεύτηκε στη μητέρα του μικρού ότι δεν κατάλαβε τίποτα. «Εμείς είμαστε οι αναλφάβητοι πια», είπε με χιούμορ κι αυτογνωσία.

Ο νεαρός φωτογράφος επισκέφθηκε πρώτα το Βυζαντινό Μουσείο, μια Κυριακή που οι επισκέψεις στα μουσεία της πόλης ήταν ελεύθερες. Δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν πολλές οικογένειες αυτό το μέτρο, καθώς οι επισκέπτες ήταν ελάχιστοι.

100_0103   100_0101

Ο φωτογράφος της ιστορίας δεν πτοήθηκε απ’ την έλλειψη επισκεπτών, ευτυχώς. Ενθουσιάστηκε από τα εκθέματα, μαγεύτηκε απ’ τα ψηφιδωτά δαπέδου και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι – ανέκαθεν – ασχολούνταν με τα ίδια πράγματα που ασχολούνται και σήμερα. «Δες μπαμπά νομίσματα… Δες, εργαλεία είναι αυτά… Αυτό είναι που βάζουν τα μωρά (κολυμπήθρα) .. Κοσμήματα μαμά σαν τα δικά σου.»

Κι όλα αυτά απ’ τον 4ο έως τον 15ο μ.Χ. αιώνες, στην καταπληκτική μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου, όπου παρουσιάζονται εκθέματα της γύρω περιοχής, αλλά κι αναπαραστάσεις σπιτιών, δημοσίων κτιρίων και τάφων της Βυζαντινής Εποχής που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

100_0099

100_0086  100_0083

100_0082  100_0080

Με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο γνωστός φωτογράφος επισκέφθηκε και το Πολεμικό Μουσείο, λίγο πιο πάνω, στην ίδια στάση με το αστικό. Η επίσκεψη είχε κι επίσημο ξεναγό, έναν στρατιώτη – ή στρατιωτικό, δεν ήταν ξεκάθαρο στους γονείς που αφήσαν τα παιδιά από νωρίς – ο οποίος γοήτευσε όλα τα παιδιά κι αυτά παλεύανε μεταξύ τους ποιο θα είναι δίπλα του.

100_0606Το μουσείο ήταν, αναπάντεχα, πανέμορφο. Περιποιημένο, καθαρό, με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, χωρίς να εστιάζει – ευτυχώς – και πολύ στον πόλεμο, αλλά παρουσιάζοντας την ιστορία της περιοχής από στρατιωτική σκοπιά. «Μαμά, είχε ένα τραπέζι που εκεί πάνω υπογράψανε ένα χαρτί οι Άγγλοι,» διευκρίνησε ο μικρός φωτογράφος, για να μαθαίνουν και οι γονείς τι γίνεται μερικές φορές σε ορισμένα τραπέζια.

100_0557  100_0573

100_0543Το μουσείο διέθετε επίσης, εκτός από όπλα κάθε εποχής, αναπαραστάσεις μαχών, οχυρών, παλιές στρατιωτικές στολές, παράσημα κι άλλα πολλά.

Επίσης, ναι, διέθετε κι ορισμένα έπιπλα, κειμήλια υπογραφής συνθηκών, ιδιαίτερα από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

100_0537Από τη στάση «Μουσεία» μπορεί κανείς να πάει και σε πολλά ακόμα μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο φωτογράφος της ιστορίας ανυπομονεί.

Advertisements