Στους δρόμους τις τελευταίες μέρες παρατηρώ τα μεγαλύτερα παιδιά που, «ελεύθερα» πια, κυκλοφορούν και τις πρωινές ώρες. Τέλος το σχολείο, αραλίκι γι’ αυτά.

Τι τους περιμένει λοιπόν; Τηλεόραση, Social Media, έξοδοι στην πόλη, εμπορικά κέντρα, θάλασσα, κουβέντες και sms, αθλήματα, παρέες. Δεν είναι κι άσχημα για να περάσουν το καλοκαίρι. Αλλά ίσως, σύμφωνα και με ερευνητές, υποτιμούμε τους εφήβους, όταν νομίζουμε πως αυτά μόνο τους απασχολούν.

teenagers-cartoon

Σύμφωνα με την Rachael Kessler, η οποία μελέτησε και μίλησε με εφήβους στη διάρκεια των πολυετών ερευνών της, οι νέοι στην εφηβική ηλικία έχουν, ή μπορούν να έχουν, πολύ μεγαλύτερο πνευματικό «βάθος» απ’ όσο τους αναγνωρίζουμε. Η ερευνήτρια ασχολήθηκε κυρίως με σημαντικά «περάσματα» ή αλλαγές στη ζωή των εφήβων, όπως η αποφοίτηση από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αρχή των σπουδών, η πρώτη φορά που ζουν μόνοι τους ή σημαντικές αλλαγές στην οικογενειακή ζωή των εφήβων, π.χ. διαζύγιο, θάνατος οικογενειακού μέλους, κλπ.

Με αφορμή πολλές φορές τέτοιες σημαντικές στιγμές της ζωής τους, η Kessler διαπίστωσε ότι οι έφηβοι αναρωτιούνται για θέματα όπως το νόημα της ζωής, το ρόλο τους στην κοινωνία, την αίσθηση της ομάδας, τις ανασφάλειές τους και πως να τις υπερνικήσουν, αλλά και την πνευματικότητά τους.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται παράξενα, ναι, σίγουρα πολλοί έφηβοι ασχολούνται με τους φίλους, τους συμμαθητές τους, τα κουτσομπολιά του σχολείου, τα social media, τα chat και την τηλεόραση, αλλά δε φταίνε μόνο αυτοί. Το μαρκετινγκ που απευθύνεται στην ηλικία τους έχει τζίρο πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο και είναι τόσο εντυπωσιακό που παρασύρει ακόμα και τους «ώριμους» ενήλικες.

Πως μπορούμε λοιπόν εμείς, σαν γονείς, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καλλιεργήσουν τις πνευματικές και νοητικές ανησυχίες τους, αλλά και να εμπλακούν σε πιο παραγωγικές  ασχολίες που θα τους προσφέρουν την επιβράβευση που ίσως αναζητούν;

  1. Συμμετοχή σε ομάδες

Η συμμετοχή των εφήβων σε ομάδες και ομαδικές δραστηριότητες είναι μια θετική επιρροή για τη ζωή τους. Οργανωμένες δραστηριότητες, κατασκηνώσεις, κέντρα νεότητας κι άλλα δημιουργικά προγράμματα παρέχουν χρόνο στους εφήβους να έρθουν σ’ επαφή με θετικό τρόπο. Επίσης, μέσα από προγράμματα τέτοιου είδους μπορεί να γνωρίσουν θετικά πρότυπα ενηλίκων που θα τους βοηθήσουν στο πέρασμά τους στην ενηλικίωση.

  1. Ησυχία κι απομόνωση

Οι έφηβοι πολλές φορές χρειάζονται ένα διάλειμμα από τις πιέσεις της καθημερινότητας, όπως και οι μεγαλύτεροι. Καλό είναι να τους αφήνουμε στην ησυχία τους πότε πότε.

  1. Σκέψεις για τη ζωή

Όταν απευθύνονται σ’ εμάς με ερωτήματα για τη ζωή και το μέλλον τους, ο ιδανικός τρόπος να τους απαντήσουμε είναι με βάση το συναίσθημα κι να δώσουμε πρακτικές απαντήσεις γεμάτες με στατιστικά στοιχεία. Εκτός απ’ τους γονείς καλό είναι να μιλήσουν με μεγαλύτερα αδέλφια, με παππούδες ή κι εκπαιδευτικούς.

  1. Χαρά και παιχνίδι

Οι έφηβοι είναι κατά κάποιο τρόπο ακόμα παιδιά και πρέπει να διασκεδάζουν, ιδανικά χωρίς τη βοήθεια αλκοόλ κι άλλων ουσιών. Η διασκέδαση και η χαρά που τους προσφέρει η παρέα των φίλων τους είναι αναντικατάστατες.

  1. Δημιουργικότητα

Ενθαρρύνεται τη δημιουργικότητα, ακόμα κι αν δεν έχει «πρακτική χρήση» για το μέλλον και τις σπουδές τους. Η δημιουργικότητα τους βοηθάει στην πνευματική τους ανάπτυξη.

  1. Σύνδεση με τον κόσμο γύρω μας

Να βοηθάμε πάντα τους εφήβους στην ανάπτυξη της αντίληψής τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν προοπτική και δυνατότητες να κάνουν πολλά πράγματα στη ζωή τους κι ότι η ζωή τους μόλις ξεκινάει. Ας τους μιλήσουμε για σημαντικούς ανθρώπους που κατάφεραν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, ας τους δώσουμε κίνητρο.

  1. Προετοιμασία για τα σημαντικά περάσματα

Οι έφηβοι είναι μπροστά σε πολλές αλλαγές, στην ενηλικίωση, στην ζωή μακριά απ’ τους γονείς, στην επαγγελματική ζωή. Καλό είναι να τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν γι’ αυτά, πάντα κοιτώντας τις αλλαγές με θετικό πρόσημο.

Και καλή τους τύχη.

Πηγή: Edutopia

Advertisements