Μερικές φορές πρέπει και η μαμά, αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογενειακής εστίας, να φύγει. Για δουλειές, για «δουλειές», για οικογενειακή ανάγκη, για αναψυχή, για οποιοδήποτε λόγο τέλος πάντων, καμιά φορά πρέπει να φύγεις η μάνα, ν’ αφήσεις τα μικρά σου και να πας ένα «ταξίδι για δουλειές».

Τ’ αφήνεις το πρωί και ξεκινάς, σαν ψάρι έξω απ’ το νερό, κοιτάς γύρω σου τον κόσμο να ταξιδεύει, ξέροντας που πηγαίνει κι εσένα το στομάχι κόμπος. «Θέλω να πάω, θα πάω, που πάω;» περνάει μέσα απ’ το μυαλό σου, ενώ προσπαθείς να καταλάβεις πως στο καλό λειτουργεί αυτό το αεροδρόμιο, γιατί έχεις 5-6 χρόνια να ταξιδέψεις κι αλλάξανε όλα.

IMG_7343

Το αεροπλάνο ξεκινάει για την απογείωση και σκέφτεσαι «Που πάω η τρελή; Που τ’ άφησα και φεύγω;» Κοιτάς την πόλη, καθώς ανεβαίνεις υψόμετρο και προσπαθείς να μαντέψεις που είναι τώρα. Τρελές σκέψεις περνάνε απ’ το μυαλό σου, «Θα τρώνε καλά», «Θα περνάνε καλά», «Θα τα ντύνει όμορφα ή θα τους φοράει ρούχα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους;» Οι φόβοι που σε κυριεύεουν είναι παράλογοι με τον μεγαλύτερο να ‘ναι εάν θα είναι το σπίτι στη θέση του όταν θα γυρίσεις.

Σιγά σιγά αρχίζεις και μπαίνεις στο νόημα του ταξιδιού, προσαρμόζεσαι, θυμάσαι πως ήσουν πριν απ’ τα παιδιά, πόσο ξέγνοιαστα ταξίδευες, πόσο ανέμελα κοιτούσες γύρω σου, χωρίς να σ’απασχολούν αυτά που άφησες πίσω. Πόσο καιρό πριν ήταν, πόσο κοντά μοιάζει, αλλά πόσο μακριά είναι.

Είσαι όμως μακριά και πρέπει εκεί που είσαι να κοιτάξεις γύρω σου, να μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη, ν’ ανανεωθείς, να ξεσκάσεις, για να γυρίσεις πίσω πιο ορεξάτη, πιο χαρούμενη, για να χαρούν και τα παιδιά με τη χαρά σου. Κι ο χωρισμός όμως έχει το σκοπό του, κάνει την αντάμωση πιο γλυκιά, και ουσιαστική. Παίρνεις τη φωτογραφική και τριγυρνάς, μόνη, χωρίς ν’ ακούς «μαμά, πεινάω, κουράστηκα, θέλω, δε θέλω», και – λες και το κάνει επίτηδες – η Ευρώπη να ‘ναι γεμάτη γονείς με τα παιδιά τους διακοπές.

Μετά από δυο, τρεις μέρες έχεις πια χαλαρώσει, μιλάς με τα μικρά στο τηλέφωνο (να ‘ναι καλά τα apps που επιτρέπουν συνομιλία μέσω WiFi) και χαίρεσαι με το διάλειμμά σου, τους τάζεις δώρα, γλυκά κι αγκαλιές στην επιστροφή.

Όλες οι έρευνες άλλωστε λένε ότι οι μητέρες που δουλεύουν, απασχολούνται κι εμφανίζονται πιο δραστήριες κάνουν καλό στα παιδιά τους, ειδικά από μια ηλικία και μετά, καθώς αυτά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν περισσότερο δημιουργικά και με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

IMGP0003 (2)Κι όχι, δεν είναι δικαιολογίες αυτές, από μια μαμά που έφυγε «ταξίδι για δουλειές» και γέμισε ενοχές, έστω κι αν ήταν για λίγες μέρες μόνο. Δε χρειάζεται όμως, δεν χρειάζονται ενοχές, γιατί όλοι οι γονείς, όσες φορές κι αν λείψουμε, όσο κι αν φύγουμε ξέρουμε πως καλό το ταξίδι, αλλά σαν το γυρισμό δεν έχει.

Advertisements