Ήρθε για μια ακόμα χρονιά η στιγμή λοιπόν – κάθε χρόνο κι αργότερα – που η ΕΕΤΑΑ δημοσίευσε την ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» ή αλλιώς «ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών», όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Παίρνεις λοιπόν στα χέρια σου, ίσως για πρώτη φορά, το κείμενο, διαβάζεις, κοιτάς την αίτηση, τα δικαιολογητικά, τους σταθμούς, τις προϋποθέσεις.

Σηκώνεις το κεφάλι, σκέφτεσαι και νιώθεις για μια στιγμή την απόλυτη απελπισία. Τι κάνω τώρα; Μην απελπίζεσαι φίλε γονιέ, δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που συμπλήρωσε επιτυχημένα αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση, επιμονή και μεθοδικότητα.

eetaa

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι περισσότεροι είναι να ρωτήσουν φίλους, συγγενείς, να μπουν σε ομάδες των κοινωνικών δικτύων (Social Media), σε φόρουμ για γονείς, κ.ο.κ., προσπαθώντας να βγάλουν άκρη, αλλά και ν’ αποφασίσουν πως θα κάνουν την επιλογή των Παιδικών Σταθμών.

Εδώ χρειάζεται μια μικρή σημείωση. Ότι κι αν μάθεις, ότι κι αν διαβάσεις, ότι κι αν σου πουν, στο τέλος αυτό που πρέπει να κάνεις είναι ότι είναι το πιο σωστό, και κυρίως πρακτικό για σένα και το παιδί σου. Ότι είναι καλύτερο για να περάσει ομαλά, ήρεμα κι ευχάριστα η ερχόμενη χρονιά.

Εκτός από τη μεθοδικότητα που χρειάζεται στη συμπλήρωση της αίτησης και την υποβολή των σωστών δικαιολογητικών, αυτό που πρέπει να θυμάσαι για το πρόγραμμα είναι πως κυριαρχεί η λογική των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ναι, ναι, καλά το διάβασες. Αν λοιπόν έχεις «μέτρια» μόρια στο πρόγραμμα, μην δηλώσεις κάποιο δημοφιλή σταθμό, καθώς η «βάση» του θα ‘ναι υψηλή. Μ’ αυτό εννοώ τι; Καθώς θα το έχουν δηλώσει πολλοί γονείς, θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και οι θέσεις που διατίθεται απ’ τον συγκεκριμένο σταθμό θα γεμίσουν από γονείς με υψηλά μόρια. Να θυμάσαι, σκέψου όπως σκεφτόσουν στις Πανελλαδικές. Ε, κι αν δεν θυμάσαι πως ήταν, γιατί περάσαν και «λίγα» χρόνια, ρώτα κάποιον φίλο ή συγγενή γονιό ενός 18χρονου. Υπάρχουν πολλοί, θα βρεις κάποιον, είμαι σίγουρη.

Εκτός από τους Παιδικούς Σταθμούς, οι οποίοι αφορούν παιδιά έως την ηλικία των προνηπίων, καλό είναι οι γονείς – της υπογράφουσας συμπεριλαμβανομένης – να μην ξεχνάνε και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα οποία μπορούν να ενταχθούν μέσω του προγράμματος παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Σε πολλούς Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης τα ΚΔΑΠ είναι ιδιαίτερα οργανωμένα, με πλήθος δραστηριοτήτων, γλιτώνοντας έτσι τους γονείς από αξιοσημείωτο κόστος, ενώ διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν την δραστηριότητα που επιθυμούν.

Αυτές ήταν οι λίγες συμβουλές που η πείρα μου δίδαξε. Α, μια τελευταία και ΠΟΛΥ σημαντική συμβουλή. Προς Θεού, ΜΗΝ ξεχάσεις να υπογράψεις την αίτηση, εκτός αν θέλεις να τρέχεις από τις διακοπές σου, μέσα στο κατακαλόκαιρο και τον καύσωνα, την περίοδο των ενστάσεων, για να βάζεις υπογραφή!

Όχι σε μένα, σε μια φίλη μου συνέβη.

Advertisements