Οι «ειδικοί» λένε ότι πρέπει να φέρουμε τα παιδιά σ’ επαφή με πλήθος πολιτισμών, εμπειριών, να υπάρχει στη ζωή τους διαδραστικότητα με διάφορες κουλτούρες και γλώσσες, ώστε να βοηθηθεί η αντίληψή τους και η ικανότητά τους να μάθουν καλύτερα.

Οι γονείς πάλι, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού, πρέπει να κοιτάξουν πως θα «βολέψουν» τα παιδιά τους μέχρι ν’ ανοίξουν πάλι τα σχολεία. Επιστρατεύοντας γιαγιάδες, παππούδες, θείες και θείους, τα παιδιά «της πόλης» εξορμούν στην επαρχία, έτοιμα να ‘ρθουν σ’ επαφή με τη διαφορετική «κουλτούρα» του χωριού, να κάνουν νέους φίλους, να παίξουν με τα ξαδέλφια τους.

20150802_121257

Έτσι κι ένας γνωστός του παρόντος ιστολογίου – ένας 7χρονος εν δυνάμει φωτογράφος – κατέφθασε στην επαρχία, γεμάτος όρεξη, ενέργεια και κέφι. Το χωριό γι’ αυτόν, αλλά και για πολλά «παιδιά της πόλης», όπως τον αποκαλεί ο παππούς, σημαίνει διάφορα, όπως περισσότερο χώρο, ελευθερία, παιχνίδια, βόλτες, αλλά και κανακέματα από γιαγιάδες, παππούδες, θείες και θειούς.

Ακόμα και οι γονείς, όταν μπορούν να έρθουν για λίγο, είναι πιο χαλαροί στο χωριό. Ενώ στο διαμέρισμα έχουν χίλια δυο στο μυαλό τους, στο χωριό απαντάνε συχνότερα θετικά στην ερώτηση «να πάρω παγωτό μαμά;». Πιο εύκολα θα ξεσηκωθούν, να πάνε όλοι μαζί για μπάνιο. Άλλωστε τι είναι ο Κορινός απ’ το χωριό; Ένα τσακ κι έφθασες.

20150801_183838

Εκεί έμαθε το περσινό καλοκαίρι να κολυμπάει χωρίς μπρατσάκια και να κάνει βουτιές ακολουθώντας τις συμβουλές απ’ τα μεγαλύτερα ξαδέλφια που ξεκαλοκαιριάζουν κι αυτά στο χωριό. Έμαθε ακόμα να χαίρεται, να παίζει, ν’ ανασαίνει.

Το καλοκαίρι στο χωριό είναι όλα αυτά. Είναι παγωτά, παρέα με παππουδογιαγιάδες που σε κανακεύουν, επαφή με μια άλλη «υποκουλτούρα» του χωριού απ’ την οποία προέρχεται ένας απ’ τους γονείς, παιχνίδια με τα ξαδέλφια που δεν προλαβαίνεις να δεις το χειμώνα γιατί όλοι έχουν σχολεία και δραστηριότητες, ποδήλατο – χωρίς βοηθητικές – και τόσα άλλα που δίνουν στον 7χρονο πια φωτογράφο μας τόσες νέες εμπειρίες και ώθηση ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς που θα ‘ρθει από Σεπτέμβρη.

20150802_110753

Τα δικά σας παιδιά θα βιώσουν το φοβερό ελληνικό χωριό αυτό το καλοκαίρι;

Advertisements