Πολύ από εμάς θα θέλουμε, τώρα που ξεκινάνε τα παιδιά να μαθαίνουν να διαβάζουν, ν’ αγαπήσουν το διάβασμα κι ως τρόπο ζωής. Θέλουμε δηλαδή τα βλαστάρια να γίνουν δεινοί αναγνώστες, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο, ειδικά όταν του λες έλα να διαβάσουμε αυτό το ωραίο βιβλίο και σου απαντάει «ΠΑΛΙ διάβασμα;»

Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν από τον ένα και βασικό που δεν είναι άλλος από το να βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν.

Διαβάστε μεγαλόφωνα

Το να διαβάσουμε στα παιδιά μεγαλόφωνα, κρατώντας τα ειδικά στην αγκαλιά μας, μετατρέπει την διαδικασία της ανάγνωσης ενός παραμυθιού ή ακόμα κι ενός εγκυκλοπαιδικού βιβλίου για πειρατές, δεινόσαυρους, γοργόνες, κλπ, σε χρόνο που το παιδί ξέρει ότι περνάει με τον γονιό. Τα παιδιά έτσι κατανοούν πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση, όχι μόνο για τα ίδια, αλλά και για τους γονείς τους.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η ανάγνωση βιβλίων μεγαλόφωνα στα παιδιά μπορεί να σταματήσει μόλις μάθουν τα παιδιά να διαβάσουν, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Καλό είναι να διαβάσουμε κλασσικά παιδικά μυθιστορήματα (π.χ. του Ιούλιου Βερν) στα παιδιά μας στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τόσο για να τους κάνουμε ν’ αγαπήσουν την ανάγνωση, όσο και για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Εκτιμήστε τις «σειρές βιβλίων»

Μια σειρά βιβλίων, όπως του Χάρυ Πότερ ή το Πως να εκπαιδεύσεις το δράκο σου, μπορεί να ωθήσει ένα παιδί να κολλήσει και να διαβάσει όλα τα βιβλία της, ξεκινώντας έτσι τον «εθισμό» του και στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Σειρές βιβλίων υπάρχουν για όλες τις ηλικίες των παιδιών, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Πως να εκπαιδεύσεις το δράκο σου), μέχρι και παιδιά Λυκείου (τα πολύ γνωστά και λόγω ταινιών Hunger Games).

Επιλέξτε συγκεκριμένο είδος βιβλίων

Τα παιδιά μπορεί να περάσουν από διάφορες φάσεις στις προτιμήσεις τους σε βιβλία, είτε είναι περιπέτειες ντεντέκτιβ, επιστημονική φαντασία, κ.ά. Ας μην κολλήσουμε στο αν αυτό που διαβάζουν είναι το πιο ποιοτικό ανάγνωσμα που μπορεί να κάνουν, αν και υπάρχουν αξιόλογα βιβλία σε όλα τα είδη, αλλά να μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τα παιδιά μας διαβάζουν βιβλία το ένα μετά το άλλο.

Αξιοποιήστε τον αγαπημένο τους συγγραφέα

Εάν το παιδί μας δείξει προτίμηση σε κάποιον ή κάποιους συγκεκριμένους συγγραφείς, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το «εκμεταλλευτούμε», με το να προμηθευτούμε, αγοράζοντας ή δανειζόμενοι από μια βιβλιοθήκη, περισσότερα βιβλία του/της και να τα προσφέρουμε στο παιδί. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από συγγραφείς που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες και να προχωρήσουμε με τα χρόνια σε πιο ώριμους συγγραφείς.

Στηριχτείτε στους κλασσικούς

Ας θυμηθούμε τι διαβάζαμε εμείς – για όσους υπήρξαν βιβλιόφιλοι από τότε – όταν ήμασταν παιδιά κι ας προτείνουμε τ’ αντίστοιχα βιβλία στα μικρά μας. Διαβάσατε Ιούλιο Βερν, Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή; Υπάρχει λόγος που τα βιβλία αυτά είναι κλασσικά και διαβάζονται ακόμα και τώρα.

Βρείτε βιβλία που αναφέρονται σε θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά

Αν στα παιδιά μας αρέσουν τα ζώα, μπορούμε να βρούμε βιβλία με ήρωες ζωάκια με τη βοήθεια και της τοπικής βιβλιοθηκάριου. Αντίστοιχα μπορούμε να εστιάσουμε στο τυχόν ενδιαφέρον που έχουν στους δεινόσαυρους, στους ιππότες κι ότι άλλο μπορεί να τους κατέβει στο υπέροχο μυαλουδάκι τους.

Το αστείο είναι μια χαρά

Επειδή ένα βιβλίο, όπως ο μικρός Νικόλας, δεν περιέχει το καλύτερο πρότυπο ενός μικρού παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει τα παιδιά μας να το διαβάσουν. Μερικές φορές έχουμε ανάγκη να διαβάσουμε για κάτι που δε θα κάναμε ποτέ εμείς, αλλά το ζούμε μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Πόσοι ενήλικες άλλωστε δεν το κάνουν αυτό; Πολλές φορές τα παιδιά θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο για να διασκεδάσουν κι όχι απαραίτητα για να μάθουν κάτι. Και πάλι όμως διαβάζουν, που είναι κι ο στόχος μας.

Και γιατί όχι κόμικ;

Κομικ δεν είναι μόνο οι παπιοπεριπέτειες με τον Χιούη, Λιούη και Ντιούη, αν κι αυτές είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά. Κόμικ (ή Graphic Novel αγγλιστί) είναι και το πολυβραβευμένο Persepolis που περιέχει τόσα μηνύματα και ιδέες, όσα δεν θα χωρούσαν σε πολυσέλιδο βιβλίο.

Υπάρχει και το ηλεκτρονικό βιβλίο

Ένας πιο μοντέρνος τρόπος να εθίσουμε τα παιδιά μας στο διάβασμα είναι και μέσα από τα πολυαγαπημένα τους gadget. Το Kindle της Amazon έχει εφαρμογή που κατεβαίνει και στο κινητό, tablet ή υπολογιστή, ώστε τα παιδιά να διαβάζουν μέσω αυτών τα βιβλία που τους αρέσουν.

Κάντε το διάβασμα οικογενειακή αξία

Οι πράξεις μιλάνε περισσότερο από τα λόγια. Ας πάρουμε τα παιδιά μας κι ας επισκεφθούμε συχνά πυκνά την τοπική βιβλιοθήκη ή κάποιο βιβλιοπωλείο. Ας ψάξουμε προσφορές βιβλίων σε μπαζάαρ ή εκθέσεις. Ας δείξουμε στα παιδιά πόση αξία δίνουμε στα βιβλία.

Πάνω απ’ όλα όμως, ας βρούμε χρόνο για διάβασμα, τόσο με τα μικρά, όσο και με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Υ.Γ. Πολλές σελίδες με παιδικά βιβλία, σειρές βιβλίων, κ.ά., έτσι για να παίρνουμε ιδέες.

Πηγή: commonsensemedia

Advertisements