Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να μετατρέψεις το σπίτι σου – κατά προτίμηση το μπάνιο ή την κουζίνα – σ’ επιστημονικό εργαστήριο και να εξηγήσεις κάποιες βασικές επιστημονικές έννοιες στα παιδιά;

Καθόλου δύσκολο.

Παρακάτω παραθέτουμε πέντε απλά επιστημονικά πειράματα, που μπορούν να πραγματοποιηθούν με υλικά που έχουμε στο σπίτι και να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουμε βασικές έννοιες φυσικής στα παιδιά μας.

Και μη νομίζετε πως η γράφουσα είναι ειδική στις επιστήμες, διαβάζοντας μαθαίνω κι εγώ.

Πυρίμαχο μπαλόνι

baloon

Χρειαζόμαστε: 2 μπαλόνια, 1 κερί, σπίρτα, νερό

Πείραμα: Γεμίζουμε το πρώτο μπαλόνι με αέρα και το κρατάμε πάνω από το αναμένο κερί, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν πως η φλόγα θα κάνει το μπαλόνι να σκάσει. Γεμίζουμε το δεύτερο μπαλόνι με νερό και το κρατάμε πάνω από το αναμένο κερί. Σ’ αυτή την περίπτωση το μπαλόνι αντέχει τη φλόγα και δεν σκάει!

Εξήγηση: Το νερό μέσα στο μπαλόνι απορροφά τη ζέστη απ’ το κερί, έτσι το υλικό του μπαλονιού δεν καίγεται και το μπαλόνι δε σκάει.

 

Το κόλπο με τα μολύβια

pencil

Χρειαζόμαστε: Μια πλαστική σακούλα πολυαιθενίου, μερικά μολύβια, νερό.

Πείραμα: Γεμίζουμε τη μισή σακούλα με νερό. Τρυπάμε τη σακούλα – στα σημεία που έχει νερό – με τα μολύβια.

Εξήγηση: Αν τρυπήσουμε τη σακούλα και μετά γεμίσουμε νερό, το νερό θα φύγει μέσα από τις τρύπες. Αν όμως τρυπήσουμε τη σακούλα αφού είναι ήδη γεμάτη με νερό, τότε το νερό δε θα χυθεί απ’ τη σακούλα. Ο λόγος; Όταν το πολυαιθένιο διασπάται από κάτι, τα μόριά του έχουν την τάση να προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά και η σακούλα σφίγγει μ’ αυτό τον τρόπο γύρω απ’ τα μολύβια!

 

Πολύχρωμο λάχανο

cabbage1cabbage2

Χρειαζόμαστε: 4 ποτήρια με νερό, χρώμα για μαγειρική, φύλλα λάχανου

Πείραμα: Προσθέτουμε διαφορετικό χρώμα σε κάθε ποτήρι με νερό. Στο κάθε ποτήρι βάζουμε ένα φύλλο λάχανο κι το αφήνουμε για ένα βράδυ. Το πρωί το κάθε φύλλο θα είναι χρωματισμένο στο χρώμα που προσθέσαμε στο νερό.

Εξήγηση: Τα φυτά απορροφούν το νερό, έτσι τα φύλλα τους απορροφούν και το χρώμα που τυχόν υπάρχει στο νερό. Ονομάζεται capillary effect και μπορεί να συμβεί στα λουλούδια, στο γρασίδι, ακόμα και στα δέντρα.

 

Το αυγό που επιπλέει

egg

Χρειαζόμαστε: 2 αυγά, 2 ποτήρια νερό, αλάτι.

Πείραμα: Βάζουμε προσεκτικά ένα αβγό στο ποτήρι με το καθαρό νερό βρύσης. Εάν το αυγό δεν έχει χαλάσει, θα πέσει στον πάτο του ποτηριού. Στη συνέχεια βάζουμε ζεστό νερό στο δεύτερο ποτήρι, ρίχνουμε 4-5 κουταλιές αλάτι κι ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Περιμένουμε να κρυώσει το αλατισμένο νερό και βάζουμε το δεύτερο αβγό μέσα στο ποτήρι. Το αβγό θα επιπλέει στην επιφάνεια του νερού και δε θα βουλιάζει στον πάτο του ποτηριού.

Εξήγηση: Η μέση πυκνότητα των μορίων ενός αβγού είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του νερού, οπότε το αβγό βουλιάζει αμέσως στο καθαρό νερό. Αυτό αλλάζει όταν αναμειγνύουμε νερό και αλάτι, έτσι η πυκνότητα του αλατισμένου νερού είναι μεγαλύτερη από του αβγού, γι’ αυτό το λόγο το αβγό επιπλέει στο αλατισμένο νερό.

 

Αναμένο σπίρτο

match

Χρειαζόμαστε: 1 σπίρτο, 1 φακό.

Πείραμα: Ανάβουμε το σπίρτο και το κρατάμε 10 – 15 εκατοστά μπροστά από ένα τοίχο. Ανάβουμε το φακό και στοχεύουμε στο χέρι μας με το σπίρτο, προς την κατεύθυνση του τοίχου. Το χέρι μας και το σπίρτο θα κάνουν σκιά στον τοίχο, όμως η φλόγα του σπίρτου δεν κάνει σκιά.

Εξήγηση: Η φωτιά δεν έχει σκιά, καθώς το πέρασμα του φωτός δεν εμποδίζεται από τη μάζα της φωτιάς με τον ίδιο τρόπο που εμποδίζεται από άλλα υλικά.

Πηγή: Brightside

Advertisements