Αφού τα παιδιά έχουν μπει πια στη δημόσια δωρεάν παιδεία γνωρίζεις πολύ καλά πως και η παραμονή των Εθνικών Εορτών είναι, ουσιαστικά, αργία. Υπάρχει όμως μια ιερή παράδοση που πρέπει να τηρηθεί προτού τα σχολεία κλείσουν και οι νηπιαγωγοί, δασκάλες/οι, εκπαιδευτικοί γενικώς σου ευχηθούν «Καλό τριήμερο», κι αυτή είναι η σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου.

101_0301

Η μέρα της γιορτής ξεκινάει, ευτυχώς, λίγο αργότερα από τη συνηθισμένη καθημερινή. Ντύνεις το παιδί με τα καλά του, μέσα σε γκρίνιες γιατί «δε θέλω να το βάλω αυτό σου είπα μαμά» και κάνεις ταυτόχρονα επανάληψη στο ποιήμα. Να μη ξεχάσεις να πάρεις τη φωτογραφική και – προς Θεού – μη τυχόν δε σιγουρευτείς ότι έχει  μπαταρία κι ότι ανοίγει κανονικά. Έτυχε σε μια γνωστή μου.

Πηγαίνεις στην γιορτή επιτέλους, τα παιδιά μαζεύονται, οι γονείς κάθονται, οι εκπαιδευτικοί σε καλωσορίζουν και στήνεσαι κι εσύ στην κατάλληλη θέση να βγάλεις και καμιά φωτογραφία της προκοπής. Έρχεται η σειρά του παιδιού σου κι εσύ το καμαρώνεις. Ταυτόχρονα λες και τα λόγια του ποιήματος μαζί του, από συνήθεια. Στα διάφορα τραγούδια και σκετς που κάνουν τα παιδιά τραβάς τα κατάλληλα βίντεο, αλλά το νου σου μη τυχόν γεμίσει η μνήμη και δεν μπορέσεις ν’ απαθανατίσεις όλα όσα θέλεις.

Τραγουδάς όταν έρχεται η στιγμή της γιορτής που τα παιδιά θα τραγουδήσουν, χορέψουν, αναπαραστήσουν το γνωστό, χαρακτηριστικό άσμα για την 25η Μαρτίου.

Και στο τέλος της γιορτής, μόλις σε ρωτήσει «το είπα καλά; Με είδες μαμά;» του δίνεις ένα σκαστό φιλί κι όλους τους επαίνους του κόσμου για να καταλάβει πόσο καλά τίμησε τη γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Έτσι τελειώνουνε και φέτος οι σχολικές γιορτές για το ’21. Καλά να περάσετε αυτές τις μέρες και Χρόνια Πολλά.

Advertisements