Εάν και απέχω αρκετά – αν κι όχι τόσο πολύ πια – από το να είμαι μαμά ενός έφηβου, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να προετοιμαστεί κανείς. Άρθρα, βιβλία, βίντεο, τα μέσα είναι ανεξάντλητα πλέον στην εποχή του Web 2.0 και ο κάθε γονιός μπορεί να μάθει πολλά.

Έτσι έπεσα πάνω στις παρακάτω πολύ χρήσιμες κατά την ταπεινή μου γνώμη, συμβουλές μιας μαμάς τριών εφήβων, σχετικά πως να μεγαλώσεις χαρούμενα παιδιά στην εφηβεία. Στην τελική, τρία έχει, κάτι ξέρει.

#1: Αγάπησέ τους χωρίς όριο. Νομίζω πως αυτό είναι δεδομένο για όλους τους γονείς, ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών. Το δύσκολο βέβαια, ειδικά όσο μεγαλώνουν κι αποκτούν άποψη, είναι να τους αγαπάς ακόμη και για τα εκνευριστικά πράγματα που μπορεί να κάνουν. Να τους αγαπάς γι’ αυτά που κάνουν και για τις προθέσεις που έχουν όταν τα κάνουν. Να τους αγαπάς και να τους το λες ή να τους το δείχνεις καθημερινά.

Άλλωστε απ’ αυτές τις ατέλειες και τις εκνευριστικές πράξεις θα δεις εσύ ο γονιός να μεγαλώνει ένας υπέροχος ενήλικας. Να τους αγαπάς λοιπόν χωρίς να τους νιώθεις σαν εμπόδιο ή ενόχληση, γιατί τα παιδιά έχουν ανεπτυγμένη αντίληψη και κάτι τέτοιο μπορούν να το καταλάβουν.

#2: Άκουσέ τους με προσοχή. Μόλις θα μπουν στο σπίτι μετά το σχολείο – ή θα μπεις εσύ στο σπίτι μετά τη δουλειά – θα θελήσουν να σου πουν τη μέρα τους, τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες τους. Τότε είναι η ώρα να παρατήσεις κινητό, υπολογιστή, κατσαρόλες, οτιδήποτε γιατί δεν ξέρεις πότε θα έχουν οι έφηβοι ξανά τη διάθεση να σου πουν τα μυστικά τους.

Σ’ αυτή την ηλικία, καθώς δυσκολεύονται πολύ στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με τις αυξημένες ακαδημαϊκές απαιτήσεις, καλό είναι να τους δίνεις συμβουλές όταν στο ζητήσουν. Και θα στο ζητήσουν σίγουρα.

#3: Να λες ναι συχνότερα απ’ ότι όχι. Η ζωή θα τους φέρει μπροστά σε πολλά όχι και μπροστά σε πολλές περιπτώσεις που θα νιώσουν ότι δεν είναι ικανοί ή δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Εσύ, σαν γονιός να τους λες πάντα πως μπορούν. Να τους βοηθήσεις ν’ αποκτήσουν την αυτοπεποίθεση που θα τους βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα με τα δύσκολα που τους περιμένουν στην ενήλικη ζωή.

#4: Να λες όχι συχνά. Όρισε τους κανόνες που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευτυχία του παιδιού. Μη τους φέρνεις αντιμέτωπους με δύσκολες επιλογές στα 15 ή 16, όπως το να μην πιουν αλκοόλ ή να μην καπνίσουν τσιγάρο μπροστά στους φίλους τους. Αποφάσισε εσύ γι’ αυτούς, γιατί αυτή είναι, ακόμη, δική σου δουλειά.

teen_kids_1

#5: Τάισέ τους! Όχι μόνο τους δικούς σου έφηβους, αλλά και τους φίλους τους. Στην ηλικία που είναι το σώμα τους χρειάζεται πολλά καύσιμα και καλύτερα είναι να ετοιμάζεις κάτι εσύ, παρά να παίρνουν διάφορα επεξεργασμένα ζαχαροειδή από έξω. Εάν οι φίλοι τους ξέρουν πως στο δικό σας σπίτι υπάρχουν τα καλύτερα σνακ, θα θέλουν να έρθουν εκεί. Έτσι μπορείς να τους γνωρίσεις και να έχεις κοντά και τον δικό σου έφηβο. Φτιάξε το σπίτι σου το μέρος που θα θέλουν τα παιδιά να μαζευτούν. Αξίζει τον κόπο.

#6: Μην κολλάς στα μικρά πράγματα. Εάν μόλις δεις την τσάντα πεταμένη στο χωλ ή τις κάλτσες στο πάτωμα του δωματίου αρχίζεις να φωνάζεις, τα παιδιά θα αισθανθούν πως δεν τους καταλαβαίνεις και δε θα θέλουν να σου ανοιχτούν. Σκέψου πως πέρασε τη μέρα του, γιατί πέταξε την τσάντα, μπορεί να είχε μια κουραστική κι έντονη μέρα και να θέλει να σου πει γι’ αυτή, εάν του δώσεις την ευκαιρία.

Αγκάλιασε τον/την έφηβο/η σου και ρώτησέ τους γι’ αυτά. Άσε τους να σου μιλήσουν, να σου πουν τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους. Μετά, κι αφού έχεις ηρεμήσει κι εσύ κι αυτοί, ζήτησέ τους ευγενικά να μαζέψουν την τσάντα τους από το χωλ.

#7: Στην τελική το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταθείς και να τους απολαύσεις. Εάν δεν τους πιέσεις θα σου μιλήσουν, θα θέλουν να έρθουν αυτοί κοντά σου. Αυτά τα πλάσματα, όσο τρελά κι αν φαίνονται είναι δικά μας και θέλουν να μας αγαπήσουν και να τους αγαπήσουμε.

Advertisements