Μπήκε η Άνοιξη για τα καλά και με καύσωνα, λες και δε θα προλάβουμε να ζεσταθούμε σ’ αυτή τη χώρα. Η καλύτερη ευκαιρία για ν’ αλλάξουμε τον καυτό – και μολυσμένο – αέρα της πόλης με πιο δροσερό και καθαρό είναι μια κοντινή εκδρομή.

Προορισμός: Βεργίνα.

Η Βεργίνα, με τους βασιλικούς τάφους των Μακεδόνων είναι σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης και με ιδανικό δρόμο για να φτάσεις εκεί γρήγορα. Μόλις βγεις από την Εγνατία, στην έξοδο για Βέροια και Βεργίνα, στρίβεις αριστερά και το τοπίο είναι, ειδικά αυτή την εποχή, καταπράσινο, καθώς λόγω του φράγματος η περιοχή σφίζει από υδρόφιλα δέντρα και φυτά. Διάσπαρτες στο χτυπητό πράσινο οι κόκκινες παπαρούνες της εποχής και μεμιάς μπαίνεις στο πνεύμα, κατανοόντως πια πως έρχεται Πάσχα.

Φτάνοντας στο χωριό της Βεργίνας δεν είναι δύσκολο να βρεις που πρέπει να πας. Απλούστατα ακολουθείς τα τουριστικά λεωφορεία. Είναι ψηλά και φαίνονται κι από μακριά, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα τα βρείς.

Μόλις παρκάρεις στο μεγάλο δημοτικό πάρκινγκ, απλώς ακολουθείς τη ροή του κόσμου και, περνώντας τα καθιερωμένα souvenir shop θα βρεθείς στην είσοδο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών. Στην παρούσα περίοδο το ανάκτορο των Αιγών δεν είναι επισκέψιμο, οπότε οι βασιλικοί τάφοι είναι το σημείο εκκίνησης. Τα εισιτήρια για είσοδο στο Μουσείο είναι 6€ για τους ενήλικες, ενώ τα παιδιά μπορούν να μπούνε δωρεάν.

100_0989

Το μουσείο δεν είναι μεγάλο, μπορείς να το γυρίσεις σε λίγα λεπτά. Το περιεχόμενο του μουσείου όμως είναι πανέμορφο και τόσο ιδιαίτερο. Μόλις μπεις, κι αν πας χωρίς γκρουπ ή δεν αποφασίσεις ν’ ακολουθήσεις την ξενάγηση ενός από τα 259273 σχολεία που θα επισκέπτονται το χώρο ταυτόχρονα με σένα, καλό είναι να πας δεξιά και να δεις την ενημερωτική προβολή που υπάρχει. Περιγράφεται ο χώρος, ο τρόπος της ανασκαφής, ο θάνατος και η ταφή του Φιλίππου κι άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των τάφων.

Μετά πήγαινε είτε δεξιά είτε αριστερά κι απλά απόλαυσε. Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται, είτε με φλας είτε χωρίς. Φρόντισε επίσης να μη φοράει κάποιο απ’ τα παιδιά σου παπούτσια με φωτάκια, γιατί στο ημίφως που διατηρείται το μουσείο, τα φωτάκια των παπουτσιών που αναβοσβήνουν πολύ θα μπερδέψουν το προσωπικό ασφαλείας που θα παρακολουθεί από τις κάμερες. Σε κάτι γνωστούς συνέβη.

101_0322

Στην αρχή των εκθεμάτων υπάρχει φυσικά φωτογραφία του αρχαιολόγου Μ. Ανδρόνικου, με αποσπάσματα από το ημερολόγιό του. Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του για το πως αισθάνθηκε μόλις συνειδητοποίησε ότι πολύ πιθανά κρατούσε στα χέρια του τα κόκκαλα του Φιλίππου Β’. Ακόμα και σαν επισκέπτης, βλέποντας την είσοδο του τάφου, την πανοπλία, τα όπλα, την τεράστια ασπίδα, τ’ αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα, καθώς και τις δύο λάρνακες με τα οστά των νεκρών – της συζύγου που αυτοθυσιάστηκε και κάηκε μαζί του στην πυρά και του δολοφονημένου Φιλίππου Β’ – τα αισθήματα είναι πολύ δυνατά.

Η στιγμή ειδικά που θα δεις την μεγαλύτερη λάρνακα, τη χρυσή λάρνακα με το άστρο της Βεργίνας και το χρυσό στεφάνι στημένο από πάνω της, την πασίγνωστη αυτή εικόνα, θα σου μείνει στη μνήμη κι, αν είσαι τυχερός, θα μείνει και στην μνήμη των παιδιών σου.

100_0994

Μετά τη βόλτα στο υπόγειο μουσείο με τους τέσσερις τάφους, μπορείς βγαίνοντας αντί για δεξιά, να στρίψεις αριστερά. Εκεί θα βρεις μια έκπληξη.

100_0995

Στο καταπράσινο προαύλιο, δίπλα στην τούμπα που περιέχει τους βασιλικούς τάφους των Αιγών, υπάρχει ένα πανέμορφο, υπέροχο καφενεδάκι, με νόστιμα γλυκά κι εδέσματα και καφέ από τους Ζαπατίστας του Μεξικού. Απόλαυσε τον καφέ σου στην σκιά ενός δέντρου, θαυμάζοντας τον ουρανό, το πράσινο και τη γαλήνη του τόπου.

Καλή διαδρομή.

Advertisements