«Ξυπνήστεεεεεεε, τελευταία ημέρα σχολείοοοοοοο!» Αυτό ήταν το επιχείρημα που κατάφερε να βγάλει τα πιτσιρίκια απ’ το μαλακό κρεβάτι τους σήμερα το πρωί. Βασικά, αυτό ήταν και το κίνητρο της μαμάς. Δύσκολο το τελευταίο ξύπνημα.

Τελευταία ημέρα σχολείο λοιπόν, τουλάχιστον έως τις 9 Μαΐου και τα πιτσιρίκια, αλλά και όσοι γονείς είναι άνεργοι μπορούν να ξεχάσουν το ξυπνητήρι τους και ν’ απολαύσουν τον ύπνο και, με ευνοϊκό καιρό, τις βόλτες. Τι μπορείτε να κάνετε αυτές τις μέρες ρωτάτε; Λες και δε θα βρείτε πράγματα, αλλά ας δώσω κι εγώ ορισμένες ιδέες.

#1: Η πιο συνηθισμένη και ιδανική θα ‘λεγα για τα μικρά, είναι οι διακοπές στο χωριό με παππούδες, γιαγιάδες και θειους. Επειδή όμως δεν έχουν όλοι χωριό ή δεν έχουν όλοι παππουδογιαγιάδες που μπορούν να κρατήσουν τα πιτσιρίκια για τόσες μέρες, δεν είναι πάντα δυνατό. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα γιατί η πόλη μας είναι μεγάλη και η φύση γύρω της είναι ολάνθιστη και μας περιμένει.

#2: Εάν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείτε να οργανώσετε μερικές ημερήσιες εκδρομές. Η Βεργίνα είναι ένας κοντινός προορισμός και η φύση και το μουσείο – όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε – είναι υπέροχα. Επίσης τα Λουτρά του Λαγκαδά είναι ένας κοντινός προορισμός για καφέ, πικ νικ και παιχνίδι, αλλά κι ένα χαμάμ στις ιδιωτικές πισίνες τους. Εάν δε δεν θέλετε ν’ απομακρυνθείτε από το πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά να πάρετε τη «δόση» σας από φύση κι από το ερχόμενο καλοκαίρι, ένας καφές – που μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυνή μπύρα – στην πλαζ της Αρετσούς καλό θα ‘ναι να μπει στα σχέδια.

#3: Σε περίπτωση που δεν θέλετε να πάρετε αυτοκίνητο, αλλά να δοκιμάσετε άλλα μέσα μεταφοράς, ώστε να τα μάθουν και τα παιδιά, μπορείτε να κάνετε μια κοντινή βόλτα με το τρένο. Η βόλτα μπορεί να είναι είτε για να δείτε φίλους, αλλά και για να επισκεφθείτε μια κοντινή πόλη που θέλετε να εξερευνήσετε, να κάτσετε για καφέ, φαγητό και περίπατο.

#4: Οι δύο εβδομάδες σχολικών διακοπών δε χρειάζεται να μην έχουν σχέση με την εκπαίδευση βέβαια, καθώς καλό είναι πάντα να προσπαθούμε να «εισάγουμε» κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα στις δραστηριότητες των παιδιών, ειδικά στην ηλικία που ξεκινούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ευκαιρίες άπειρες στην πόλη μας και μια βόλτα στα Μουσεία επιβάλλεται.

#5: Μια όμορφη ακόμα δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά είναι ο κινηματογράφος. Καλό είναι να ξεκινήσετε νωρίς, εάν δεν έχετε ήδη ξεκινήσει, ώστε να μυήσετε τα μικρά σας στις χαρές και τις απολαύσεις του σινεμά. Αυτές τις μέρες προβάλλονται διάφορες καλές ταινίες στις αίθουσες, αν και η πρόταση μου είναι μάλλον η παρακάτω.

Kung Fu Panda

Ότι κι αν κάνετε όμως, όπου κι αν πάτε, να περάσετε καλά. Να ξεκουραστείτε, να δείτε φίλους, να φάτε πολύ και, πάνω απ’ όλα, να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, γιατί πότε θα μεγαλώσουν και δε θα μας δίνουν σημασία ούτε που θα το καταλάβουμε.

Καλές Πασχαλινές Διακοπές!