«Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων» από τους Oscar Brenifier και Jacques Despres (εικονογράφηση) μιλάει, με σχετικά απλό τρόπο και πολλά παραδείγματα, για αντίθετες έννοιες που υπάρχουν στις ανθρώπινες ιδέες. Είναι – Φαίνεσθαι, Πάθος – Λογική, Πεπερασμένο – Άπειρο.

Το βιβλίο έχει αποσπάσει τα βραβεία Νεανικού Τύπου το 2008 και το Βραβείο Γαλλικής Τηλεόρασης κι αποτελεί ένα πρωτότυπο τρόπο να φέρει τα παιδιά, και τους μεγάλους, σε επαφή με πιο αφηρημένες έννοιες, τις οποίες δεν μπορούν οι γονείς εύκολα να εξηγήσουν στα βλαστάρια τους, εάν προκύψουν τέτοιου είδους ερωτήματα.

Brennifier_antitheseis_09

Στην ενότητα όπου περιγράφεται η σχέση «Πεπερασμένο – Άπειρο» αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το σύμπαν είναι ένα άπειρο που αποτελείται από άπειρο αριθμό πεπερασμένων αντικειμένων.» Διαβάζοντας την παραπάνω ατάκα, ένας 7χρονος ερασιτέχνης φιλόσοφος συμπεραίνει «Δηλαδή μαμά υπάρχουν πολλά πεπερασμένα τραπέζια στο σύμπαν.» Έτσι είναι αγορίνα, για να αντιληφθούμε το άπειρο σύμπαν χρησιμοποιούμε πολλά πεπερασμένα (τραπέζια ή όχι) ως βοήθεια και σημεία αναφοράς. Το νόημα πάντως, το είχε πιάσει.

Καλή ανάγνωση.