Το Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantastico, διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ, κατά το τριήμερο 20, 21 και 22 Μαΐου 2016 τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους της πόλης.Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και διάφορα μέρη της Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο, ο ΟΛΘ, φορείς και Ινστιτούτα της πόλης συμπράττουν και δημιουργούν ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα αφιερωμένο στα παιδιά και τους φίλους του.

Ξεχωριστής σημασίας για το φετινό φεστιβάλ αποτελεί:

Α) H συμμετοχή του Δήμου Λειψίας, αδελφοποιημένη πόλη, με το μουσικό σχήμα Juliane Wildes Band, το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 και θα παίξει μουσική για όλη την οικογένεια θέλοντας να εκπαιδεύσει το παιδικό αυτί και να δημιουργήσει ένα μουσικό μαγικό χαλί για τα ίδια και τους γονείς τους παρακινώντας τους μαζί σε ένα ξεχωριστό ταξίδι.

Β) Αφιέρωμα στο παραμύθι «Μέρες παραμυθιών, θάματα και ξόρκια». Το φετινό Elephantastico περιλαμβάνει το πρώτο αφιέρωμα στο παραμύθι από την Αction Art. Ένα διήμερο πολυσχιδές πρόγραμμα με εννέα παραστάσεις- αφηγήσεις, μια στρογγυλή τράπεζα ενηλίκων αλλά και εργαστήρια για γονείς και παιδιά, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης όπως επίσης και στοΚέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρώνει το αφιέρωμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παραστάσεις-αφηγήσεις με καλεσμένους τον Jean Porcherot από τη Γαλλία, ο οποίος θα μας ταξιδέψει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου με παραμύθια! Την Αγνή Στρουμπούλη , που θα ζωντανέψει παραμύθια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την Ανθή Θάνου που θα ‘ρθει συντροφιά μ’ ένα σακούλι γεμάτο ευχές και μουσική συνοδεία του Αλέξανδρου Μάκρη. Την Κατερίνα Κλέαρχου με παραμύθια που ελευθερώνουν τον άνθρωπο από τη μοίρα. Τις Βουδούρη Χρυσάνθη, Σουβαϊτζή Ελένη, Χουρίδου Πολυξένη και Τριάδα- Παπαναστασίου Σοφία μέλη του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art, Θεοδωρίδου Ευαγγελία μέλος της Ομάδας Αφήγησης Lupus in fabula και Τσατσαρώνη Στέλλα, νέοι αφηγητές που θα μας χαρίσουν παραμύθια γεμάτα χρώματα, θάματα και παράδοξα.

Στο εργαστήριο της Κυριακής θα συμμετέχουν οικογένειες προσφύγων με την υποστήριξη του κ. DaoudAlsoueis, Διδάκτωρ Αραβικής Γλώσσας.

Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το παραμύθι, η αφήγηση είναι εργαλεία για τη δημιουργία σχέσεων και δεσμών», ομιλητές θα είναι ο J. Porcherot, αφηγητής, η Δημητρέση Ροδάνθη, αφηγήτρια, ο Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής παιδαγωγικής σχολής Α.Π.Θ., η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, διδακτολόγος, η Αίγλη Μπρούσκου, ανθρωπολόγος ειδική ερευνήτρια του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού. Η κατάθεση εμπειριών γύρω από το θέμα της στρογγυλής τράπεζας, θα είναι η αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων για τη χρησιμότητα και τη σημασία των παραμυθιών, στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής.

Το αφιέρωμα «Μέρες παραμυθιών, θάματα και ξόρκια»,θα κλείσει με την παράσταση «Πάντα ν΄ανταμώνουμε και να ονειρευόμαστε», όπου η τέχνη της αφήγησης, της μουσικής και του τραγουδιού της ερμηνείας, συναντώνται για να συνομιλήσουν και να υφάνουν το δικό τους παραμύθι, με την Ροδάνθη Δημητρέση, την ερμηνεύτριαΝατάσσα Μουμτζίδου και τη μουσική του Νίκου Τουλιάτου στα κρουστά.

Περισσότερα για τις δράσεις του Φεστιβάλ στον σύνδεσμο.

Advertisements