Γνωριμία στην παραλία.

«Πως σε λένε;»

«Λουκά.»

«Σαν το λουκάνικο!»

«Μ’ αρέσουν τα λουκάνικα», με διστακτικό χαμόγελο.

«Κι εμένα!» έρχεται η απάντηση μ’ ενθουσιασμό.

Κάπως έτσι ξεκινάνε οι φιλίες των διακοπών, που μπορεί να μη διαρκούν πολύ μα είναι συνήθως ενθουσιώδεις. Μια φιλία του καλοκαιριού, ή πιο συγκεκριμένα των διακοπών μια που δεν είναι όλοι διακοπές όλο το καλοκαίρι, είναι συνήθως μεταξύ παιδιών που υπό κανονικές συνθήκες δε θα γνωρίζονταν, είτε γιατί μένουν μακριά, είτε γιατί έχουν διαφορά ηλικίας, είτε ακόμα επειδή οι γονείς τους δεν κυκλοφορούν στα ίδια μέρη.

Είναι συνήθως σύντομες αυτές οι φιλίες των διακοπών και δεν εξαρτώνται μόνο από τις διαθέσεις των παιδιών, αλλά κι από το πρόγραμμα που θα έχουν οι γονείς για τις βόλτες και τις εκδρομές που θα κάνουν τις μέρες των διακοπών. Επειδή όμως και οι γονείς θέλουν πάντα τα παιδιά να περνάνε καλά στις διακοπές, θα κάνουν ότι μπορούν για να ενθαρρύνουν και ν’ ανθίσουν αυτές οι φιλίες, για να έχουν τα τέκνα παρέα και να παίζουν ευχάριστα με τους νέους φίλους. Γιατί αυτοί οι νέοι φίλοι είναι πάντα ενδιαφέροντες καθώς έχουν πολλά καινούρια να πουν, όρεξη ν’ ακούσουν και διάθεση να εξερευνήσουν παραλίες, θάλασσες και κάστρα στην άμμο.

Στο τέλος τέλος, οι φιλίες του καλοκαιριού κρατάνε τα παιδιά χαρούμενα κι απασχολημένα, ώστε να μπορούν οι γονείς να πιούν ένα Freddo και ν’ αράξουν στην παραλία με την ησυχία τους. Πάντα βέβαια με το ένα μάτι ν’ αλληθωρίζει ελαφρώς προς τα τέκνα που πλατσουρίζουν στην ακροθαλασσιά, παρέα με τους νέους τους φίλους.

Advertisements