Με την προϋπόθεση να μην έχει καύσωνα – και να μη μένεις σε ρετιρέ – η πόλη το καλοκαίρι έχει πολλά καλά.

Πρώτο – και βασικό – είναι φυσικά οι άδειοι δρόμοι. Μπορεί τα δρομολόγια των λεωφορείων να ‘ναι λιγότερα, αλλά ακόμα και με το λεωφορείο φτάνεις στον προορισμό σου στο πι και φι. Με το αυτοκίνητο, δε, απολαμβάνεις την οδήγηση, την πόλη, την έλλειψη πολλαπλών περισπασμών από κάθε πιθανή κατεύθυνση και φυσικά την ευκολία να παρκάρεις εύκολα και γρήγορα όπου κι αν πας. Εντάξει, αν είσαι καράκεντρο, Σάββατο πρωί με την αγορά ανοιχτή και δε βρεις αμέσως, μην είσαι και πλεονέκτης, θα βρεις μετά από μερικές βόλτες.

Επιπλέον, με τους μισούς ένοικους σε κάθε πολυκατοικία ν’ αραιώνουν πια και να μετακομίζουν στα εξοχικά τους, οι εναπομείναντες ένοικοι έχουν την ησυχία τους. Δεν υπάρχουν πλέον φωνές στα μπαλκόνια και μουσικές στις 2 τα ξημερώματα, γιατί οι φοιτητές γυρίσαν στη μανούλα τους. Δεν χοροπηδάνε τα παιδιά των αποπάνω, το κάνουν πια στο εξοχικό τους. Φυσικά μπορεί πάντα να πετύχεις κάποια ανακαίνιση σε διαμέρισμα κοντά σου – σε μια φίλη μου τυχαίνει κάθε καλοκαίρι – αλλά τουλάχιστον μετά το μεσημέρι σταματάνε τη δουλειά και γυρίζουν σπίτι τους.

Εάν πάλι θέλεις να βγεις τη βόλτα σου με τα τέκνα, πάντα με την προϋπόθεση πως δε θα λιώσεις και τα μικρά δε θα κινδυνέψουν με θερμοπληξία, πάρκα και παιδικές χαρές είναι στη διάθεσή σου και δε χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά τα παιδιά για να κάνουν λίγη κούνια. Σε περίπτωση που θέλεις να βγεις οικογενειακώς για φαγητό έχεις τα μαγαζιά στη διάθεσή σου και βρίσκεις σχεδόν πάντα τραπέζι.

Κακά τα ψέματα, εάν αντέχεις τη ζέστη, έχεις γενικώς δροσερό σπίτι και – κυρίως – δεν έχεις που αλλού να πας, η πόλη το καλοκαίρι είναι στη διάθεσή σου. Μπορείς ν’ απολαύσεις τα καλά της χωρίς τα στραβά της, την κίνηση, την κοσμοσυρροή, τη φασαρία. Κι αν δεν έχεις άλλη επιλογή, ότι δε μπορείς να το πολεμήσεις, αγάπησέ το.

 

Advertisements