Έχεις λοιπόν συνηθίσει να τα ελέγχεις όλα, τα πάντα, στη ζωή του μικρού σου. Όχι γιατί έχεις κάποια διαταραχή, αλλά γιατί το γέννησες, το μεγαλώνεις και είσαι υπεύθυνη γι’ αυτό. Αυτό το μικρό λοιπόν, σα να μεγάλωσε. Πάει πια Δημοτικό, μεγάλο σχολείο με πολλά παιδιά, και εκεί στα μέσα της Α’ τάξης σου λέει διστακτικά «Μαμά, μόνο εγώ δεν αγοράζω από το κυλικείο».

Κι εκεί που, σαν μάνα υπεύθυνη κι επικοινωνιακή, ετοιμάζεσαι να του πεις πως δεν έχει ανάγκη ν’ αγοράσει από το κυλικείο, πως του βάζεις κολατσιό, φρούτο κι άλλο κολατσιό, έτσι για ρεζέρβα, έρχεσαι και συνειδητοποιείς κάτι. Πως το παιδί σου δεν σου μιλάει για την έλλειψη φαγητού. Το παιδί σου μιλάει για την έλλειψη επιλογών. Τα άλλα παιδιά, της ηλικίας του, μπορούν και κάνουν κάτι που αυτό δεν μπορεί να κάνει. Που κι αυτό, απ’ ότι καταλαβαίνεις, θέλει κι έχει την ανάγκη να κάνει.

Κι εκεί παθαίνεις την επιφοίτηση και συνειδητοποιείς πως ήρθε η ώρα για το δικό του πορτοφόλι.

Οι έχοντες σχετική επιστημονική κατάρτιση θα συμφωνήσουν πως από 7 ετών ήδη ένα παιδί μπορεί να διαχειρίζεται χρήματα. Είναι ευνόητο πως θα γίνεται με την επίβλεψη των γονιών, αλλά καλό είναι πάντα να γίνεται και με την ενθάρρυνσή τους, σε περίπτωση που ένα παιδί είναι διστακτικό. Καλό είναι δηλαδή να προσπαθείς η μάνα – ή ο πατέρας – να βοηθήσεις το παιδί να ξεπεταχτεί, να κάνει συναλλαγές στο κυλικείο του σχολείου, να είναι δική του ευθύνη να δώσει το σωστό αντίτιμο και να λάβει τα σωστά ρέστα, να ξέρει το όριο των χρημάτων που του επιτρέπεις να διαχειριστεί και να το χρησιμοποιεί σωστά και υπεύθυνα.

Με αυτό τον τρόπο το παιδί πρώτα απ’ όλα θα εκτιμήσει την αξία του χρήματος. Θα καταλάβει τι συμβαίνει όταν διαχειρίζεται σωστά ή λάθος τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του και θα νιώσει ικανοποίηση όταν το κάνει σωστά. Θ’ αρχίσει να ξεχωρίζει το «θέλω» από το «χρειάζομαι», γιατί πλέον η περιττή σπατάλη του θα έχει συνέπειες στο δικό του πορτοφόλι. Τέλος, θ’ αποκτήσει επιπλέον αυτοπεποίθεση, γιατί θα νιώσει πως μεγάλωσε, πως κι εσύ ο γονιός του το κατάλαβες, το σέβεσαι και το εκτιμάς.

Πήγαινε λοιπόν στην αγορά, βρες ένα ωραίο πορτοφολάκι για την ηλικία του, όρισε ένα χρηματικό όριο κάθε εβδομάδα, μήνα ή όποτε σε βολεύει και καλές αγορές να έχει το μικρό σου.