Μέχρι ν’ αποκτήσει κάποιος οικογένεια και παιδιά, μάλλον δε μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να επιφέρεις ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής. Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως μια τέτοια ισορροπία δεν είναι παρά ένας μύθος, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο καθένας, σε περίπτωση που εργάζεται ενώ μεγαλώνει παιδιά, δεν προσπαθεί να είναι καλός τόσο στη δουλειά του όσο και στην ανατροφή των παιδιών.

Ένας τρόπος να ξεκινήσετε μια τέτοια προσπάθεια είναι πρώτα να εντοπίσετε ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας και να εφαρμόζετε σιγά σιγά τρόπους αντιμετώπισής τους. Η προσπάθεια δε χρειάζεται να έχει μακροπρόθεσμους στόχους, προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και σπιτιού για την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά βλέπουμε.

Ένα δεδομένο που δυσκολεύει τους εργαζόμενους γονείς και τους ρίχνει ψυχολογικά είναι και η απομόνωση που μπορεί να αισθάνονται, καθώς τρέχουν κάθε μέρα για να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν στις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους. Αυτή η απομόνωση κάνει την ψυχολογική πίεση ακόμη πιο μεγάλη, γιατί ο κάθε γονιός θεωρεί πως αυτός μόνο δυσκολεύεται τόσο πολύ στην καθημερινότητά του. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το ιδανικό είναι να μπορέσετε, ως εργαζόμενος γονιός, να εντάξετε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που θα βοηθάνε τόσο στην επαγγελματική και οικογενειακή, όσο και στην κοινωνική σας ζωή.

Προτάσεις από άλλους γονείς που θα βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας:

  • Μη διστάζετε να ζητήσετε ότι χρειάζεστε από τη δουλειά σας. Εάν δε μπορείτε να μένετε κάθε μέρα αργότερα, τότε πείτε το. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει (ευχόμαστε ευχάριστα).
  • Εάν είστε δύο εργαζόμενοι γονείς δοκιμάστε να είστε ο «υπεύθυνος γονιός» με τη σειρά, π.χ. αυτός που θα πηγαίνει σε γιατρούς, στις δραστηριότητες του παιδιού, κλπ, ώστε ο άλλος γονιός να εστιάσει στη δουλειά του. Ο ρόλος μπορεί να εναλλάσεται κάθε χρόνο, κάθε δύο χρόνια, κ.ο.κ.
  • Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα. Εάν μοιραστείτε ευθύνες με τον σύντροφό σας, να εκτιμάται την προσπάθεια και προσπαθήστε να μην του κάνετε κριτική, από τη στιγμή που κάτι θα είναι δική του/της ευθύνη.
  • Βρεθείτε με ένα φίλο/φίλη σας μέσα στη βδομάδα και μαγειρέψτε παρέα. Τα φαγητά που θα μαγειρέψετε μπορούν να φτάσουν για την οικογένεια για τις επόμενες μία ή δύο μέρες. Μ’ αυτό τον τρόπο συνδυάζετε τη δική σας κοινωνικότητα αλλά και τις πρακτικές ανάγκες της οικογένειάς σας.
  • Εάν είστε σε υπεύθυνη θέση στη δουλειά σας προσπαθείστε να εφαρμόζετε πολιτικές πιο φιλικές στους γονείς, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να ξέρουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τα δικά σας σε ότι αφορά την οικογένεια.
  • Δοκιμάστε τις καθημερινές να ετοιμάζετε τα παιδιά για το σχολείο εναλλάξ με το σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το γονιό που δεν έχει «υπηρεσία» να κάνει κάτι για τον εαυτό του, όπως γυμναστική, ψώνια, χόμπυ ή κάτι επιπλέον στη δουλειά του. Εάν δε βολεύει το πρωινό, δοκιμάστε να εναλλάσετε τις υποχρεώσεις του βραδινού φαγητού και ύπνου.

Ότι και να κάνετε, πάνω απ’ όλα μη χάνετε το χιούμορ σας, γιατί η τελειότητα πιθανόν να μην επιτευχθεί ποτέ.

Advertisements