Από την εποχή ακόμα που ήμουν η «μικρή Θεία» και, άσχετη, αθώα κι ανυποψίαστη, έπαιρνα το μικρό ή τα μικρά για να τα πάω στο σινεμά, είχα την τρέλα. Όχι την τρέλα να πηγαίνω στο σινεμά, αυτή πολλοί την έχουν, αλλά την τρέλα να «εισάγω» κάποιον, να τον συστήσω στη μαγική αυτή εμπειρία. Να δω τη μικρή φάτσα, π.χ. τον 4χρονο τότε ανηψιό, ν’ αντιδρά στην τεράστια οθόνη, στον ήχο που έρχεται από παντού και σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι σε μέρη μακρινά και φυσικά στους χαρακτήρες και την πλοκή του έργου.

Κάποιες φορές το πείραμα ήταν επιτυχημένο. Στο συγκεκριμένο 4χρονο, τώρα τελειόφοιτο πανεπιστημίου, η αγάπη για την κινηματογραφική εμπειρία κρατάει ακόμα κι ακόμη τον «απορροφά» η οθόνη, αν και πλέον πρόκειται περισσότερο για την οθόνη του λαπτοπ, όπου παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δεν ήταν το ίδιο σε όλα τ’ ανήψια, κι έχω πολλά, αλλά σχεδόν σε όλα είχα την τιμή να κάνει εγώ τις συστάσεις.

Έφτασε όμως η ώρα να πάω σινεμά με τα δικά μου παιδιά. Κι όσο κι αν λες, «έλα μωρέ, τόσες φορές το έχω κάνει», δεν είναι το ίδιο. Τ’ ανήψια δε θα γκρινιάξουν γιατί είσαι η αγαπημένη θεία, δε σε βλέπουν συχνά, τα έχουν απειλήσει οι γονείς και δεν έχουν και το θάρρος να γκρινιάξουν. Για τους ίδιους λόγους δε θα είναι και τόσο απαιτητικά, τα χρυσά μου. Με τα παιδιά σου όμως δεν ισχύει το ίδιο. Γι’ αυτό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είσαι καλά προετοιμασμένη/ος. Τι σημαίνει αυτό; Πάρε μπλοκάκι και γράφε:

  • Να σιγουρευτείς πως έχουν πάει στηντουαλέτα προτού ξεκινήσει η ταινία. Όχι πριν ξεκινήσετε από το σπίτι. Πριν ξεκινήσει η ταινία. Ακόμα και τότε, να είσαι προετοιμασμένη/ος να φύγεις στη μέση της ταινίας και να ξαναπάς στην τουαλέτα.
  • Ναπρομηθευτείς νερά, ποπ κορν, μπισκότα κι ότι άλλο συνηθίζεται όταν αφήνεις τα παιδιά να φάνε ελεύθερα. Είναι καλός αντιπερισπασμός και τα κρατάει απασχολημένα ακόμη κι όταν η ταινία δεν έχει πολύ δράση.
  • Προς Θεού, μην αφήσεις τα σνακ να τελειώσουνπριν τελειώσει η ταινία. Το καλύτερο είναι να «απλώσεις» τα σνακ, δίνοντάς τους τα λίγα λίγα και να κρατήσεις πάντα κάτι για το τέλος.
  • Σε περίπτωση που πήγατε σινεμά μεμεγάλη παρέα, να σιγουρευτείς πως θα καθίσουν με τη σειρά που θέλουν για ν’ αποφύγεις θέματα αργότερα.
  • Να πάτε σε μιαταινία που διαλέξατε μαζί. Με αυτό τον τρόπο θα το απολαύσετε όλοι, αλλά κι αν δεν το απολαύσετε, κανείς δε θα κατηγορήσει κανένα για κακή επιλογή.
  • Να είσαι προετοιμασμένη/ος νασυγκινηθείς, να γελάσεις, αλλά και να βαρεθείς κι εσύ με την ταινία, όσο ή και περισσότερο απ’τα παιδιά σου.
  • Τέλος, να φροντίσεις να είστε μεκαλή παρέα. Εσύ και τα παιδιά σου είστε σίγουρα οι καλύτεροι, αλλά χίλιοι καλοί χωράνε (στον κινηματογράφο).

Εμείς τελευταία είδαμε το “Ψάχνοντας τη Ντόρι» σ’ αυτό τον κινηματογράφο και μας άρεσε, αν κι όχι όσο το «Ψάχνοντας το Νέμο». Επίσης, λέμε να δούμε το «Ο Κούμπο και οι 2 χορδές» γιατί μοιάζει εξωτικό και περιπετειώδες, τουλάχιστον στη μαμά και τον μπαμπά, που βλέπουν τις ταινίες κι έχουν λόγο στην επιλογή.

Εσείς ποια ταινία είδατε τελευταία;

Advertisements