Όσο κι αν έχεις διαβάσει, ρωτήσει και προετοιμαστεί ένα είναι σίγουρο, όταν γίνεσαι γονιός, δεν ξέρεις την τύφλα σου. Σιγά σιγά και με τα χρόνια, μ’ ένα συνδυασμό εμπειρίας κι επιμόρφωσης, διαμορφώνεις τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών σου, σύμφωνα με το χαρακτήρα σου και το πως μεγάλωσες εσύ και ο/η σύζυγός σου.

Τι γίνεται όμως εάν στην πορεία, ενώ τα παιδιά σου είναι ακόμα μικρά, αλλάξεις γνώμη;

Ας μη κοροϊδευόμαστε, όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά. Εάν είσαι άνθρωπος που προσπαθεί πάντα για το καλύτερο, εάν σου αρέσει να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα, τότε σίγουρα θα έρθεις σ’ επαφή και με παιδαγωγικές θεωρίες ή άρθρα σχετικά με την ανατροφή παιδιών. Κάποια στιγμή λοιπόν, με τις νέες, συνεχώς ανανεωμένες, γνώσεις σου κοιτάζεις κατάματα τον εαυτό σου, κοιτάζεις τα παιδιά σου και συνειδητοποιείς πως κάποια πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν.

Ίσως είσαι ένας αυστηρός γονιός, που φοβάσαι πως κατέληξες να καταπιέζεις τη δημιουργικότητα και την χαλάρωση των παιδιών σου. Ίσως αντίθετα να είσαι ένας υποχωρητικός γονιός και δεν έμαθες στο παιδί σου να έχει όρια και υπομονή. Κάθε κατάσταση έχει τα υπέρ και τα κατά της κι έχεις δικαίωμα να κάνεις λάθη. Όσο κι αν φοβάσαι πως είναι αργά, οι κανόνες που θ’ ακολουθείτε με τα παιδιά σου μπορουν ν’ αλλάξουν στην πορεία. Τα παιδιά είναι ευέλικτα και προσαρμόζονται εύκολα, ειδικά εάν οι αλλαγές γίνουν με ήρεμο ρυθμό και προπαντός μ’ επιμονή και συνέπεια, πάντα μ’ επιμονή και συνέπεια.

Από το να περιορίσεις, επιτέλους, το χρόνο της τηλεόρασης και ν’ ασχοληθείς όσο περισσότερο μπορείς με τα παιδιά, τα παιχνίδια και τις κατασκευές τους, μέχρι να μάθεις ν’ αφουγκράζεσαι τις ανάγκες τους και τα προβλήματα που έχουν στις απαιτήσεις ενός κόσμου που κι εσύ δεν καταλαβαίνεις απόλυτα, το ζήτημα είναι να κάνεις την αρχή.

Σίγουρα η μικροκοινωνία του σχολείου τους δεν είναι όπως την ήξερες. Μπορεί να πήγαινες σ’ ένα μικρό σχολείο της επαρχίας ή μπορεί απλά να ‘χουν περάσει τα χρόνια. Μπορεί τόσα χρόνια να έκανες αυτό που ήξερες από τους δικούς σου γονείς αλλά οι καιροί αλλάζουν και πρέπει και σ’ αυτό τον τομέα να εκπαιδεύεσαι και να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα. Πρέπει να είσαι δεκτικός κι έτοιμος να κάτσεις και να κουβεντιάζεις με τα παιδιά σου. Μόνα τους θα σου πουν τι μπορεί να σας πήγε στραβά και τι πιστεύουν πως πρέπει να γίνει τώρα. Μαζί, γονείς και παιδιά θα πάρετε αποφάσεις και θα τις εφαρμόσετε.

Μη φοβάσαι την αλλαγή. Ότι πιστεύεις πως πρέπει ν’ αλλάξει, σιγά σιγά θ’ αλλάξει. Κι όλα θα πάνε καλά.

Advertisements