Ο Δήμος Νεάπολης Συκεών επιχειρεί να μυήσει τους μαθητές των σχολείων του στα μυστικά της γοητευτικής έβδομης τέχνης. Οι μαθητές των σχολείων της Νεάπολης και των Συκεών έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και με τον κινηματογράφο, μέσα από το Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών που καθιερώνεται  στον Δήμο. Το Φεστιβάλ θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά αυτή τη σχολική χρονιά και θα ενταχθεί, όπως και πέρυσι, στην εδώ και χρόνια καθιερωμένη Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία διοργανώνεται κάθε Άνοιξη.
Πριν λίγες ημέρες, με επιστολή προς τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κάλεσε τις μαθητικές κοινότητες να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους, ενδεικτικής διάρκειας 5-10 λεπτών, με θέματα που θεωρούν σημαντικά για τη ζωή τους. Το σύνολο των συμμετοχών των σχολείων θα προβληθεί στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού, όπως έγινε και πέρυσι.
Κάθε συμμετοχή στο Φεστιβάλ αφορά μια ομάδα μαθητών από κάθε σχολείο, με επιθυμητή την υποστήριξη από κάποιον εκπαιδευτικό. Ως προς τη θεματολογία, όλα τα είδη είναι ευπρόσδεκτα: ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, αφήγηση, μη λεκτική καταγραφή, κινούμενα σχέδια, animation, δραματοποίηση, κ.ά., αρκεί να αποδίδουν την προσωπική ματιά και την εμπειρία της ομάδας πάνω στο θέμα.
Οι μαθητές μπορούν να μαγνητοσκοπήσουν το υλικό τους με βιντεοκάμερα ή οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει λήψη βίντεο και να το επεξεργαστούν με κάποιο λογισμικό δημιουργίας ή επεξεργασίας βίντεο της αρεσκείας τους. Εναλλακτικά, μπορούν να δημιουργήσουν βίντεο από φωτογραφίες. Στο βίντεο που θα δημιουργήσουν μπορούν να ενσωματώσουν αφήγηση ή και μουσική επένδυση.

Πηγή: Δήμος Νεάπολης Συκεών