Μέσα σ’ όλα όσα έχεις καθημερινά να κάνεις, ως ενήλικας και γονιός, έρχονται εκεί στα τέλη του Δεκέμβρη κι όλες οι προετοιμασίες για να περάσεις Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και λοιπές γιορτές του 12ημέρου με την οικογένεια. Πρέπει αρχικά να ξεπεράσεις τη βαρεμάρα ή την αδιαφορία σου και να στολίσεις το σπίτι. Μπορεί κάποια στιγμή της ζωής σου ως γονιός, και δη μαμά, να θέλεις επίσης να μάθεις πράγματα που ποτέ δεν σ’ ενδιέφεραν, μόνο και μόνο για να δεις τη χαρά στο πρόσωπο των παιδιών σου όταν θα μπουν στο σπίτι και ο τόπος θα μοσχοβολάει τσουρέκι.

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν οι γιορτές να είναι μια περίοδος που τα παιδιά θα θυμούνται με χαρά. και, παρά το γεγονός πως γιορτές για σένα σημαίνουν κυρίως υποχρεώσεις και κούραση, θέλεις να σχεδιάσεις, να ετοιμάσεις, να προγραμματίσεις ώστε να δουν και να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα πράγματα. Αυτή η πίεση να «γίνουν όλα και να γίνουν τέλεια», να περάσουν τα παιδιά αξέχαστες γιορτές, να τις θυμούνται μια ζωή όπως τυχόν θυμάσαι εσύ τις γιορτές της παιδικής σου ηλικίας, μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη κι αφόρητη για τους γονείς, που ας μη γελιόμαστε μέχρι να φτάσει Δεκέμβρης το βασικότερο που νιώθουν είναι εξουθενωμένοι. Με όλο αυτό το άγχος λοιπόν συμβαίνει πολλές φορές να χαθεί το «δάσος». Όταν έρχονται αυτές οι πολυπόθητες διακοπές, όπου ξεχνάς για λίγο όσα σε κάνουν να τρέχεις την υπόλοιπη περίοδο, καλό είναι να κατεβάσεις λίγο ταχύτητα και να θυμηθείς κάποια σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά, όπως τα παρακάτω.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι εξίσου όμορφο να παίρνεις και να δίνεις δώρα

Όταν, εκτός απ’ το να φροντίσεις για το τέλειο δώρο για τα παιδιά, τα ωθήσεις να φροντίσουν και τα ίδια για τα δώρα κάποιων άλλων – είτε συμμετέχοντας σε δραστηριότητες ιδρυμάτων, είτε δίνοντας δώρα σε φίλους, συγγενείς, κ.ο.κ. – βοηθάς τα παιδιά να μάθουν την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την ενσυναίσθηση.

Βοήθησε λοιπόν τα παιδιά σου να μάθουν να δίνουν, με το να ετοιμάσεις μαζί τους μια πιατέλα κουλουράκια για τη σχολική σας τροχονόμο, να επισκεφτείς έναν ηλικιωμένο συγγενή ή να τους ζητήσεις να γράψουν ευχετήριες κάρτες που θα στείλετε σε φίλους και συγγενείς που ζουν μακριά.

Η ρουτίνα προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας και της παρηγοριάς στα παιδιά

Ακόμα και στις γιορτινές διακοπές του σχολείου, κάποια βασική ρουτίνα είναι απαραίτητο να διατηρηθεί. Εκτός βέβαια απ’ τις καθημερινές συνήθειες, υπάρχει και η εορταστική ρουτίνα, που κι αυτή χρειάζεται να διατηρηθεί για ν’ απολαμβάνουν τα παιδιά τις γιορτές που ξέρουν και περιμένουν.

Τα παιδιά σου θα σου υπενθυμίζουν για καιρό πως την Πρωτοχρονιά θα πάμε στη γιαγιά, για να δούνε αν θα νομίζει πάλι η γιαγιά πως ο Άι Βασίλης που άφησε τα δώρα γρήγορα κι έφυγε μέσα στη νύχτα ήταν ποντίκι ή αν θα καταλάβει αυτή τη φορά τι συμβαίνει. Αυτή η χαρούμενη κι ασφαλής ρουτίνα είναι πολύ πιο σημαντική γι’ αυτά, παρά το να βρίσκεις πάντα νέες δραστηριότητες κάθε Χριστούγεννα.

Η αναμονή για οικογενειακές εξορμήσεις είναι σημαντική

Όσο κι αν η ρουτίνα προσφέρει ασφάλεια, όταν διοργανώνουμε μια εορταστική οικογενειακή εξόρμηση, η αναμονή της θα κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα. Θα σε ζαλίσουν με την ερώτηση «πόσες μέρες, ώρες, λεπτά έμειναν» για να πάτε εκεί που είναι να πάτε, αλλά στην τελική αυτά θα έχετε όλοι να θυμάστε. Πρόσεξε να μην υπερβάλεις όμως με τις εορταστικές εξορμήσεις, γιατί θα γίνουν ρουτίνα κι όχι πολύ συναρπαστικές για τα παιδιά.

Να μοιραστείς όσες περισσότερες ιστορίες προλαβαίνεις

Η περίοδος των εορτών, με τα οικογενειακά τραπέζια, τις τυχόν άδειες από τη δουλειά και τον παραπάνω χρόνο που θα περάσεις με τα παιδιά είναι ιδανική για να τους πεις όσες περισσότερες ιστορίες για την οικογένεια γίνεται. Να θυμηθείς ευτράπελα των εορτών του παρελθόντος, να τους πεις τρέλες που έκαναν ο παππούς και η γιαγιά στα νιάτα τους, ή να τις πουν οι ίδιοι, και μέσα απ’ αυτές να τους βοηθήσεις να καταλάβουν καλύτερα τι είδους άνθρωποι είναι οι γονείς και οι παππούδες τους.

Οι ιστορίες ήταν ανέκαθεν ένας ιδανικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά κάθε λογής αντικείμενο, κι όταν αυτό είναι οι οικογενειακές αξίες και πεποιθήσεις, οι αναμνήσεις που θα περάσεις στα παιδιά σου θα τους μάθουν σημαντικά μαθήματα, αλλά και θα τους βοηθήσουν να νιώσουν πως ανήκουν σε κάτι μεγαλύτερο από τα ίδια, σε κάτι που έχει συνέχεια μέσα στο χρόνο.

Οι κοινές δραστηριότητες βοηθάνε στο να νιώσουν ότι τ’ αγαπάμε

Πάνω απ’ όλα κάθισε στο χαλί, όσο αντέχουν τα πόδια και η μέση σου, και παίξε επιτραπέζια, ζωγράφισε, φτιάξε lego, λύσε παζλ. Ετοίμασε τα γλυκά και τα κουλουράκια των εορτών μαζί τους. Πάρε μαζί τα παιδιά σε μια μικρή βόλτα στην αγορά για τα τελευταία ψώνια. Πήγαινε στις τελευταίες δραστηριότητές τους ή στις γιορτές του σχολείου.

Κάθισε μαζί τους στον καναπέ να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να σου πουν μια ιστορία. Άκουσέ τους, δώσε τους όλη σου την προσοχή. Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν σημαντικά, γιατί εσύ, ο γονιός είσαι ότι σημαντικότερο υπάρχει γι’ αυτούς, για λίγα χρόνια ακόμη.

Και καλά να περάσετε.

Advertisements