Η μαμά έχει γενέθλια και, παρόλο που ξέρει πως η μέρα θα είναι όπως κάθε καθημερινή, με πρωινό ξύπνημα, ετοιμασία μικρών, τρέξιμο για να προλάβουμε το σχολείο και ρουτίνα στο σπίτι και στις μετά το σχολείο δραστηριότητες, παρόλα αυτά ακόμα θέλει να χαίρεται τα γενέθλιά της. Θα ήταν ιδανικό να γινόταν ένα διάλειμμα στα γενέθλια, να ετοίμαζε κάποιος άλλος τα παιδιά και να τα πήγαινε σχολείο, ν’ αναλάμβανε κάποιος άλλος όλες τις ευθύνες. Να μπορούσε να έπαιρνε μια μέρα «άδεια» απ’ όλες τις υποχρεώσεις κι απλώς να διασκέδαζε., Να έκανε ένα πάρτυ, χωρίς να κουραστεί για να ετοιμάσει τίποτα. Να πήγαινε μια βόλτα, χωρίς ν’ αγχώνεται για τον καιρό, τα μέσα μεταφοράς ή το αν κουράστηκε και πείνασε κάποιο απ’ τα πιτσιρίκια. Να πήγαινε για μια μέρα περιποίησης, σ’ ένα μέρος όπου θα την βοηθούσαν ν’ αναδείξει την ομορφιά της, να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

Δυστυχώς, όμως, γενέθλια ή όχι, μέσα στην εβδομάδα αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν θα ‘πρεπε όπως, πότε πότε, να είναι; Οι ειδικοί θα μας πουνε πως ναι, θα έπρεπε ένα διάλειμμα για κάθε γονιό να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, θα επέμεναν πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Μια μητέρα κι ένας πατέρας που είναι συνεχώς κουρασμένοι, αγχωμένοι κι εκνευρισμένοι δεν είναι ότι καλύτερο για την ανατροφή των παιδιών τους. Σκεψου το κι έτσι, εάν έπρεπε να προσλάβεις μια νταντά, θα διάλεγες την κουρασμένη κι αγχωμένη ή την χαμογελαστή και πρόσχαρη; Είναι δύσκολο για μια μαμά να είναι πρόσχαρη, όταν το μόνο που βιώνει είναι υποχρεώσεις, απαιτήσεις και κούραση.

Είναι λοιπόν σημαντικό να προγραμματίζεται από την οικογένεια ένα διάλειμμα, κυρίως για τον γονιό που ασχολείται περισσότερο με την ανατροφή των παιδιών. Ακόμη κι αν το διάλειμμα δεν είναι μεγάλο ή δεν έρχεται πολύ συχνά, η προσμονή του και μόνο θα βοηθήσει την μητέρα ή τον πατέρα ν’ αναπληρώσει την ενέργεια που είναι απαραίτητη για να τα βγάλει πέρα με σχολικές προετοιμασίες, καβγάδες αδελφιών και τρέξιμο σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Κι όταν έρθει το πολυπόθυτο διάλειμμα, ο γονιός καλό είναι να φροντίσει να μην έχει καμία υποχρέωση «στριμωγμένη» μέσα στον ελεύθερό του χρόνο. Ιδανικά, καλό είναι να κάνει δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωσή του ή της, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική. Μια βόλτα με φίλους στην αγορά, με φαγητό και καφέ. Ένα πρωινό αναζωογονητικής γυμναστικής, ακολουθούμενη από ένα χαλαρό καφέ χαζεύοντας τους περαστικούς απ’ το παράθυρο. Μια μέρα σε σπα κι ένα γεύμα με φίλους.

Σαν γονιός δεν πρέπει λοιπόν πάντα να πιστεύεις πως «τα παιδιά έρχονται πρώτα», γιατί εάν πάθεις κάτι εσύ, τότε θα υποφέρουν και τα παιδιά. Ένας γονιός είναι όπως ένας στρατηγός, εάν δεν είναι αυτός καλά και δεν έχει διαύγεια, δε μπορεί να οργανώσει τα «στρατεύματά» του και να κερδίσει τη μάχη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάζεις πρώτο και τον εαυτό σου και να τηρείς τ’ απαραίτητα διαλείμματα. Με τον ίδιο τρόπο που ποτέ δε θα χάσει κανείς γονιός ένα ραντεβού με τον παιδίατρο, παρομοίως δε θα πρέπει να ξεχάσει να προγραμματίσει μια μέρα «άδειας».

Ορίστε μερικοί ακόμα τρόποι για να «φορτίσεις» τις μπαταρίες:

  • Πες όχι. Όταν δεν έχεις ενέργεια ή χρόνο, όταν κάτι θα σου στερήσει απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης ή πιο χαλαρού παιχνιδιού με τα παιδιά, καλό είναι να μην το αναλαμβάνεις.
  • Συμβουλευτική. Δεν γεννιέσαι τζίνι κι αν υπάρχει κάτι που δε το ξέρεις υπάρχει πολύς κόσμος, εξειδικευμένος κι έμπειρος, που μπορεί να σε βοηθήσει. Αυτό γίνεται είτε σε προσωπικό (γονείς, θείοι, παππούδες, φίλοι), είτε σ’ επαγγελματικό επίπεδο, με τη συμμετοχή σε σχολές γονέων.
  • Ξεκίνησε ένα χόμπυ. Εάν δεν δουλεύεις, είναι ένα κίνητρο για να βγεις απ’ το σπίτι και να περάσεις λίγο «δικό σου» χρόνο.
  • Βάλε ένα στόχο. Ένας μακροπρόθεσμος στόχος, π.χ. να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό κομμάτι, να πλέκεις, να τρέξεις σε ημιμαραθώνιο, κ.ο.κ., θα σε βοηθήσει να προσπαθείς τακτικά να εξοικονομίσεις χρόνο για να τον πετύχεις.
  • Ζήτησε για δικό σου χρόνο στο σπίτι. Είναι γνωστό πως «ο καθένας ησυχάζει στο σπίτι του» και δεν είναι πάντα ότι καλύτερο να πρέπει να πάρεις τους δρόμους για να βρεις λίγο δικό σου χρόνο. Ας προσπαθήσει ο σύντροφος ή ένας δικό σου άνθρωπος να πάρει τα παιδιά για λίγη ώρα, προσφέροντάς σου χρόνο ησυχίας και ξεκούρασης στο σπίτι.
  • Πέρασε χρόνο με το σύντροφο. Όσο απαραίτητο είναι ένα διάλειμμα για κάθε γονιό, άλλο τόσο είναι ένα διάλειμμα για ένα ζευγάρι, ώστε να κάνει ότι έκανε ως ζευγάρι, προτού γίνει ζευγάρι γονιών.
Advertisements