Είμαστε σε μια εποχή όπου παιδιά πολύ μικρά, ακόμα και 5 ετών, έχουν ήδη διαμορφώσει άρνητική εικόνα για το σώμα τους. Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Common Sense Media, οι γονείς παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο πως αισθάνονται τα παιδιά για το σώμα τους, ιδιαίτερα με το να τους δίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για το σώμα τους από μικρή ηλικία.

Παρακάτω θα βρείτε τρόπους που βοηθούν να εμφυτεύσετε στα παιδιά σας μια σωστή εικόνα για το σώμα τους, κάτι που θα τους βοηθήσει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθεσης κι ανεξαρτησίας τους.

Αποφύγετε τα στερεότυπα

Τα στερεότυπα, ειδικά για την εμφάνιση των αγαπημένων ηρώων στα παιδικά που βλέπει το παιδί, επηρεάζουν πολύ την εικόνα που έχουν και για τον εαυτό τους, ακόμα και στη νηπιακή ηλικία.

Μπορείτε να ψάξετε παιδικές σειρές, ταινίες ή βιβλία στα οποία οι ήρωες είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και δεν ακολουθούν στερεότυπα εμφάνισης ή και συμπεριφοράς, όπως κοριτσάκια υπερβολικά βαμμένα και ναζιάρικα ή αγοράκια πολύ σκληρά και μπρατσωμένα, κ.ο.κ.

Εκτός από τα παιδικά και τις ταινίες, τέτοιου είδους στερεότυπα καλό είναι ν’ αποφεύγονται και στις κουβέντες με τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να θεωρείται δεδομένο πως ένα αγοράκι θα θέλει για δώρο ένα φορτηγό ή αντίστοιχα ένα κοριτσάκι μια κούκλα.

Προκάλεστε τα δεδομένα

Έχετε το νου σας για το τι θεωρεί το παιδί σας δεδομένο, βασιζόμενο σ’ αυτά που βλέπει και ακούει από συγγενείς, ΜΜΕ και φίλους. Να τους υπενθυμίζετε πως οι άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα χρώματα και μεγέθη και δεν είναι καλό να προϋποθέτουμε πως γνωρίζουμε κάποιον βασιζόμενοι μόνο στην εμφάνισή του.

Αποθαρρύνετε αρνητικές συμπεριφορές με το να ενεργοποιήσετε την ενσυναίσθηση των μικρών παιδιών. Η ερώτηση «πως θα ένιωθες αν το έλεγε αυτό κάποιος σε σένα/στη μαμά/στον μπαμπά» βοηθάει το παιδί να μπει στη θέση κάποιου άλλου και να γίνει πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα εμφάνισης.

Προσέξτε πως μιλάτε

Μην κρίνετε τον εαυτό σας δίνοντας περισσότερη έμφαση στην εμφάνιση ή το βάρος σας. Εάν παραπονιέστε συνεχώς για το σώμα σας, επηρεάζετε τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά για το δικό τους σώμα.

Καλύτερο είναι να έχετε μια θετική στάση απέναντι στο σώμα και την εμφάνισή σας και να αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο και τα παιδιά. Μπορείτε να τους ρωτάτε, για παράδειγμα, «Πω, πω, δείξε μου τι μπορείς να κάνεις με τα δυνατά σου μπράτσα/ γρήγορα πόδια, κ.ο.κ.».

Εάν θέλετε να συζητήσετε θέματα σχετικά με το σώμα, εστιάστε στο θέμα της υγείας του σώματος κι όχι του τρόπου εμφάνισής του. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να αθλείται γιατί έτσι θα αισθάνεται καλύτερα, όχι για να είναι πιο αδύνατο, ή, παρομοίως, να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά γιατί αυτό είναι καλό για την υγεία του.

Εστιάστε στα κατορθώματα κι όχι στην εμφάνιση

Όταν συζητάτε με τα παιδιά για γνωστούς, φίλους ή διάσημες προσωπικότητες, θαυμάστε περισσότερο τα κατορθώματα κι όχι την εμφάνισή τους. Μιλήστε για την συμπεριφορά τους, την επιμονή και τον κόπο τους να επιτύχουν σε κάποιο τομέα κι όχι για τα ρούχα και τα αξεσουάρ.

Επειδή σίγουρα θ’ ακούσουν παρόμοια σχόλια από άλλες πηγές, να ‘χετε προετοιμάσει τα παιδιά σας,  συμβουλεύοντάς τα πως δεν μας ενδιαφέρει μόνο η εμφάνιση κάποιου, αλλά κι ο τρόπος που μας συμπεριφέρετε, συμπεριφέρετε στους άλλους και ζει τη ζωή του.

Advertisements