Δεν ξέρω εάν αναρωτιέστε τι στο καλό θα κάνετε με τα παιδιά κλεισμένοι τρεις μέρες στο σπίτι, σε περίπτωση που θα μείνετε στην πόλη, γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος. Οι Δήμοι και γενικώς οι φορείς της πόλης θα διοργανώσουν πολλές εκδηλώσεις, όπου τα μικρά μπορούν να χαρούν τις αποκριάτικες στολές τους κι εμείς μπορούμε να τσιμπήσουμε και να πιούμε και λίγο, γιατί ακόμη κρύο κάνει. Εδώ σας παρουσιάζουμε ορισμένα μόνο απ’ όλα όσα θα υλοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Διαλέγετε λοιπόν και καλή διασκέδαση.

Δήμος Παύλου Μελά

Την αυλαία για τις Απόκριες2017 στο Δήμο Παύλου Μελά, ανοίγουν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, με αποκριάτικες καλλιτεχνικές κατασκευές που έχουν θέμα τον κλόουν, θεατρικό παιχνίδι και δραματοποιημένη παρουσίαση παραμυθιού με τίτλο «Έχασα τη μύτη μου και ψάχνω να τη βρω» της Άννης Θεοχάρη, από την ομάδα Θεάτρου «Ομπρέλες». Μπορείτε να συμμετέχετε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης, Ίμβρου 2, τηλέφωνο 2310 640 244, αλλά και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταυρούπολης Κέντρο Πολιτισμού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ», Λαγκαδά 221, τηλέφωνο 2313 302836.

Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν ανοιχτές εκδηλώσεις στις Δημοτικές Ενότητες και συγκεκριμένα:

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, 5 μ.μ. στην Ευκαρπία, πατινάδα σε δρόμους της πόλης και παραδοσιακό γλέντι με αφετηρία τις πλατείες Αγίου Κωνσταντίνου και Κατσιά και κατάληξη στην Πλατεία Δημοκρατίας. Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων «Το Άγιο Πνεύμα», Μικρασιατικός Σύλλογος «Ουσάκ», Σωματείο «Ένωση Μακεδονία»

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, 11 π.μ. στην Πολίχνη, καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της πόλης με αφετηρία το Σινέ Τζένη Καρέζη, συνέχεια στις οδούς Μαυρομιχάλη, Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι και το Τρίγωνο της Πολίχνης. Για τους μικρούς πάρτυ στο πάρκο Κρύας Βρύσης, με εμψυχωτές κλόουν και πολλές εκπλήξεις, παιχνίδια και χορό. Οι μεγάλοι μπορούν να γιορτάσουν στο Τρίγωνο της Πολίχνης.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, 11 π.μ.στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (απέναντι από το Δημαρχείο), στη Σταυρούπολη, κούλουμα και γλέντι με πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «Το Γαϊτάνι» και με τα χορευτικά τους σχήματα οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι: Μετεώρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», κατοίκων Πολίχνης «Νόστος», Λαογραφικό Εργαστήρι Πολίχνης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου», Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων «Το Άγιο Πνεύμα», Τμήμα των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους του Δήμου Παύλου Μελά.

Δήμος Θέρμης

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου διοργανώνεται από τον Δήμο Θέρμης το Latin Πάρτυ – Κρυφό Καρναβάλι στην Πλατεία Χάνια στις 6 μ.μ. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου όσοι βρεθούν στην Πλατεία της Περιστεράς, στις 11.30 π.μ. μπορούν να παρακολουθήσουν παραδοσιακό γάμο και να κεραστούν εδέσματα και κρασάκι. Την ίδια περίπου ώρα, στις 11 π.μ., στον Τρίλοφο ξεκινάει καρναβαλίστικο γλέντι με σαρακοστιανά, φασολάδα και χορό υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας.

Τα «Κούλουμα» γιορτάζονται με την παραδοσιακή φασολάδα και πολύ χορό την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στη Σουρωτή, αλλά και όπως κάθε χρόνο με το πέταγμα το αετού, τη δημοτική μουσική τα σαρακοστιανά και τις λαγάνες στο Φράγμα της Θέρμης. Ώρα έναρξης και στις δύο εκδηλώσεις στις 11 π.μ..

Δήμος Θεσσαλονίκης

Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο διοργανώνει την παιδική αποκριάτικη εκδήλωση «ΣΕΡΠΑΝΤΙΝΕΣ, ΚΟΜΦΕΤΙ, Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΕΙ!!!» την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 πμ.μ – 2 μ.μ. στον Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αποκριάτικο μουσικοκινητικό ξεφάντωμα, face painting και δημιουργικά θεματικά εργαστήρια με θέματα όπως το καρναβάλι των ζώων, χαρταετοί και η κυρά Σαρακοστή. Στη γιορτή θα συμμετέχει και το 20ο Σύστημα Προσκόπων Τούμπας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στον ίδιο χώρο, την Καθαρά Δευτέρα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα «Κούλουμα 2017» επίσης μ’ ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με χορούς και τραγούδια από την Μακεδονία , την Θράκη, την Μ.Ασία και τον Πόντο καθώς επίσης και την διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων στους παρευρισκόμενους.

Εκτός των παραπάνω οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης υποδέχονται τις απόκριες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά με παραμύθια, χειροτεχνίες και αποκριάτικα πάρτι.

«Αποκριάτικες μάσκες», με τη θεατρολόγο Μάγια Καραπάτσιου και τον μουσικό Παναγιώτη Τερλίδη.

  • Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ώρα 6 μ.μ., Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης, Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780. Με προεγγραφή, μέχρι 10 παιδιά.
  • Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 6 μ.μ., Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας, Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
  • Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 6 μ.μ., Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου, Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ.2310 852384. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.

«Η Χαρά και το Γκουντούν – Οι τρεις αποκριάτικες κορδέλες» του Ευγένιου Τριβιζά, αφήγηση του παραμυθιού. Ακολουθούν αποκριάτικες κατασκευές.

  • Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου,  ώρα 10 πμ.μ και 11 π.μ., Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως, Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100.
  • Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου,  ώρα 10 πμ.μ και 11 π.μ., Βιβλιοθήκη Σταθμού, Μοναστηρίου 93β, τηλ. 231331 8394.

«Στο ρυθμό του Καρναβαλιού». Αποκριάτικα πάρτι στις βιβλιοθήκες, όπου τα παιδιά μπορούν να ντυθούν μασκαράδες και να χορέψουνε στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Με τη θεατρολόγο Μάγια Καραπάτσιου και τον μουσικό Παναγιώτη Τερλίδη.

  • Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ., Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης, Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780. Με προεγγραφή, μέχρι 20 παιδιά.
  • Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ., Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας, Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039. Με προεγγραφή, μέχρι 30 παιδιά.
  • Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ., Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου, Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ.2310 852384. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.

«Ο Αρλεκίνος και το Καρναβάλι». Τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του Αρλεκίνου (Βενετσιάνικο καρναβάλι) τα έθιμα της αποκριάς και φτιάχνουν μοναδικές κατασκευές. Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή.

  • Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, 6.30 μ.μ., Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου, Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ.2310 852384.

 

Advertisements