Από χθες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν μ’ ενθουσιασμό την ανακοίνωση που έκανε η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, γνωστή ως NASA, σχετικά με τις τελευταίες της ανακαλύψεις.

Τι ανακάλυψε λοιπόν η NASA; Με τα νέα της, συνεχώς εξελισσόμενα, μέσα παρατήρησης, η υπηρεσία ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός ηλιακού συστήματος σχετικά κοντά στο δικό μας, όπου ένα μικρό αστέρι, το οποίο βρίσκεται στην κατάλληλη «ηλικία» έχει εφτά πλανήτες στο μέγεθος περίπου της Γης σε τροχιά γύρω του. Από τους εφτά αυτούς πλανήτες, οι τρεις τουλάχιστον βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη, όπου ένας στερεός πλανήτης έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να διαθέτει νερό. Το αστέρι ονομάστηκε από τους επιστήμονες TRAPPIST-1 κι αντίστοιχα οι πλανήτες a – h, με τη σειρά απόστασής τους από το αστέρι.

Με λίγα λόγια, όλα αυτά τα επιστημονικά που ανακοίνωσε η μοναδική αυτή υπηρεσία υποδεικνύουν πως στο συγκεκριμένο σύστημα οι συνθήκες να έχει αναπτυχθεί ζωή είναι οι ιδανικές, καθώς προσομοιάζουν τόσο πολύ τις συνθήκες στο ηλιακό μας σύστημα. Με λίγα λόγια, μπορεί σε λίγα χρόνια, καθώς τα μέσα παρατήρησης της NASA θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, να γνωρίζουμε εάν υπάρχει τελικά ζωή εκεί έξω. Άλλωστε το σύμπαν είναι υπερβολικά μεγάλο για να το κατοικούμε μόνο εμείς.

Advertisements