Το μάθημα της ιστορίας ήταν πάντα δύσκολο για πολλούς μαθητές, με μεγαλύτερη τη δυσκολία που έχουν οι περισσότεροι να ταυτιστούν με τα γεγονότα και τους ανθρώπους που συνήθως, κι ανάλογα πάντα με τον διδάσκοντα, μοιάζουν πολύ μακρινοί και καθόλου σχετικοί με την καθημερινότητα.

Το Chronas είναι ένα πρόγραμμα που σαν στόχο έχει να βοηθήσει στη μελέτη της ιστορίας με ευχάριστο, οπτικό και σχετικά διαδραστικό τρόπο. Κοιτώντας τον παγκόσμιο χάρτη ο χρήστης επιλέγει από τη χρονολογική γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης κι ο χάρτης μπορεί να του δείξει πως ο κόσμος ήταν διαμοιρασμένος ανάλογα με τον εκάστοτε ηγεμόνα, πολιτισμό, θρησκεία, αλλά και την πυκνότητα του πληθυσμού. Επίσης τα νούμερα που εμφανίζονται σε κάθε χρονολογική περίοδο αφορούν μάχες, ανθρώπους, πόλεις, τέχνη κι άλλα στοιχεία και πατώντας επάνω τους μπορεί ο καθένας ν’ ανοίξει ένα λήμμα της Wikipedia και να διαβάσει πληροφορίες σχετικά με το θέμα που έχει επιλέξει.

chronas2Πρόκειται για μια έξυπνη και πλούσια εφαρμογή, ιδανική για εργασίες ιστορίας, αλλά και επιμόρφωση για την αγαπημένη ιστορική περίοδο ή περιοχή του κάθε εκκολαπτόμενου ιστοριοδίφη. Κι αν η ξένη γλώσσα ίσως να περιορίσει τους μικρούς, ένας μεγάλος δίπλα τους μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Καλές ιστορικές εξερευνήσεις λοιπόν και καλό διάβασμα – από βδομάδα βέβαια, γιατί αυτές τις μέρες ξεκουραζόμαστε.

Advertisements