Το πήρες λοιπόν απόφαση, έβγαλες διαβατήρια για τα μικρά, έκλεισες διαμονή, εισιτήρια, παρέα και, ναι, ήρθε η ώρα, θα το κάνεις, θα πας ταξίδι με τα παιδιά σε άλλη χώρα. Σαν χώρα δοκιμής επέλεξες μία στη «γειτονιά», ώστε να μην είναι μεγάλη η διαδρομή και τα έξοδα μεταφοράς να είναι περιορισμένα. Τώρα πληρώνεις για τέσσερις, όχι για έναν, ούτε για δύο. Επιπλέον, αν κάτι πάει στραβά, καλό είναι ν’ απέχετε το πολύ ένα τετράωρο από τα γνώριμα και οικεία ώστε να επιστρέψετε γρήγορα.

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί τόση τρομάρα, ανησυχία κι άγχος για να μην πάει κάτι στραβά, τότε ίσως δεν έχεις βιώσει το «πρώτη φορά με τα παιδιά», γιατί αν το έχεις νιώσει σίγουρα θα κατανοήσεις το συναίσθημα του να προσφέρεις μια νέα, ιδιαίτερη, εμπειρία στα παιδιά σου όσο κι αν αυτό σε τρομοκρατεί. Σαν γονιός το να βγεις από τα νερά σου και την «ασφαλή» ρουτίνα της ανατροφής των παιδιών είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα πρέπει να κάνεις. Ξεκινώντας απ’ το γεγονός πως το να είσαι γονιός είναι από μόνο του δύσκολο, φαντάζεσαι το βαθμό δυσκολίας του να ταξιδέψεις για πρώτη φορά σε άλλη χώρα με τα μικρά σου.

Ξεκινάς λοιπόν και, το θυμάσαι μετά πως συνέβη και σ’ άλλες, παρόμοιες εμπειρίες, μετά από λίγη ώρα θα χαλαρώσεις γιατί τα παιδιά σου είναι πολύ πιο ευέλικτα απ’ όσο νομίζεις. Ίσως να είναι τ’ ότι τα έχεις μαζί σου σε όλες τις εμπειρίες από την αρχή, ίσως επειδή κι εσύ η ίδια είσαι ευέλικτη κι ανοιχτή σε εμπειρίες, ίσως απλώς έτσι να είναι η φύση των παιδιών, η νέα διαδρομή τους ενθουσιάζει, στο ταξίδι χαλαρώνουν και πριν το καταλάβεις καλά καλά έχεις φτάσει στην πόλη των Σκοπίων.

Μπορεί να ήταν η καλή οδήγηση του επαγγελματία οδηγού, μπορεί να είναι το σιρόπι που έδωσες, μπορεί να οφείλεται στ’ ότι την κράτησες σχεδόν νηστική, πάντως το μικρό, ευαίσθητο σ’ αυτά, ζιζάνιο δεν έκανε εμετό στη διαδρομή. Το μεγάλο ζιζάνιο πάλι, εκεί που δεν το περίμενες, μάλλον λόγω του ότι βγήκε από τα οικεία και τα γνώριμα θα βγάλει λίγη γκρίνια, αλλά με την άπειρη υπομονή που σου έχει διδάξει η μαμαδική θα το αντιμετωπίσεις κι αυτό.

Τα Σκόπια είναι, αναπάντεχα, πανέμορφα, η παρέα είναι καλή και ταιριαστή, οι βόλτες άπειρες και η κούραση, όσο κι αν είναι καλοδεχούμενη, μεγάλη. Τα παιδιά και πάλι θα σ’ εκπλήξουν και δεν θα βγάλουν άχνα γκρίνιας για τις μεγάλες διαδρομές με τα πόδια, τα μπες και βγες στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιείτε για εξορμήσεις έξω απ’ την πόλη, τη συνεχόμενη κίνηση από το ένα μέρος στο άλλο, το νέο, τόσο διαφορετικό γι’ αυτούς, περιβάλλον, το καινούριο «σπίτι» που γίνεται δικό σας για λίγες ημέρες. Και μπορεί μερικές φορές το μεγάλο ζιζάνιο να πλακώνεται με τα παιδιά των φίλων και να γκρινιάζει – είπαμε βγήκε απ’ τα νερά του και την επόμενη φορά θα το ‘χεις υπόψη σου – αλλά γενικά φαίνεται κι αυτό να περνάει καλά.

Βγάζεις πολλές φωτογραφίες για να πετύχεις τις «καλές» κι επειδή τα μικρά σε ξέρουν τι κόλλημα έχεις μ’ αυτό, δε φεύγουν από κοντά σου και περιμένουν υπομονετικά να τελειώσεις. Άλλωστε τα είπατε αυτά από πριν, είμαστε σε ξένη χώρα, όσο οικεία και να μοιάζει, και θα φροντίσουν κι αυτά να είναι πάντα κοντά σου για να μην σας βρει κανένα κακό.

Παρά την ανησυχία λοιπόν, τις συνεχείς προειδοποιήσεις για να «μην απομακρύνεστε, είμαστε σε ξένη χώρα κι αν χαθούμε δεν θα ‘χουμε τρόπο να σας βρούμε», την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας ταξιδιού σε άλλη χώρα με τα παιδιά, όλα θα πάνε καλά και θα ‘ρθει πια η ώρα να γυρίσετε πίσω. Την τελευταία μέρα, και στις τελευταίες βόλτες, θα σου βγάλουν λίγη γκρίνια γιατί μικρά είναι κι αυτά, κουράστηκαν να τριγυρίζουν τόσες μέρες, αλλά σύντομα θα ξαναμπείτε στο λεωφορείο του γυρισμού, όπου θα κοιμηθούν σχεδόν αμέσως.

Μετά από, αρκετή, υπομονή ακόμη φτάνετε σπίτι σας, στα οικεία κι ασφαλή λημέρια που τα μεγαλώνετε. Μετά από, επίσης αρκετή, ξεκούραση, ξεπακετάρισμα, συμμάζεμα και χαλάρωση με τα παιδιά, για ν’ απολαύσετε τις ημέρες των πασχαλινών διακοπών που απομένουν θα καταλάβεις πως καλά έκανες και το τόλμησες, πήγες μαζί τους ένα μεγαλύτερο και διαφορετικό ταξίδι. Γιατί εκτός που τους προσέφερες μια μοναδική εμπειρία, μια ευκαιρία ν’ ανοίξουν τους ορίζοντές τους, θα συνηδειτοποιήσεις πια πως όλα τα καινούρια που θέλεις και προσπαθείς να δεις, είναι πιο ωραία όταν θα τα δεις μαζί τους, παρέα.

Advertisements