Το 9o Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής ξεκίνησε την Τρίτη 25 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις (6ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Θέρμης). Στο συνέδριο συμμετέχουν συνολικά 2746 μαθητές και 413 εκπαιδευτικοί  από 149 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο συνέδριο παρουσιάζονται καινοτομικά προγράμματα κι εφευρέσεις που έχουν γίνει από μαθητές, όπως ένα ρομποτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ασφαλείς πτήσεις, το Smart Check –in που παρουσίασε η ομάδα Roborockers του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. To ρομποτικό σύστημα κατηγοριοποιεί τις αποσκευές και ταυτόχρονα τις ελέγχει διαχωρίζοντας αυτές που θεωρούνται πιο επικίνδυνες σε περίπτωση τρομοκρατικών ενεργειών. Το αυτοματοποιημένο σύστημα επισημαίνει τις αποσκευές των διακομιστικών πτήσεων (transit) με ένα ειδικό κόκκινο χρώμα και στη συνέχει γίνεται περαιτέρω έλεγχός τους. Επιτυγχάνεται έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και εξοικονόμηση χρόνου.

Άλλα επιτεύγματα περιλαμβάνουν ένα σύστημα διάγνωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς αλλά και καινοτομίες σε προβλήματα μετακίνησης αλλά και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Πηγή: voria.gr