Εάν σας αρέσει η κλασσική μουσική κι επιθυμείτε να φέρετε τα παιδιά σας σ’ επαφή με τέτοιου είδους ακούσματα, ένα κονσέρτο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κάνει σίγουρα πιο δυνατή εντύπωση από μια ηχογράφηση. Η ευκαιρία δίνεται από τη συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τις εκδηλώσεις με τίτλο «Μάιος στο Βασιλικό με την ΚΟΘ» που ξεκινούν από τις 5 Μαίου.

Η πρώτη εκδήλωση έχει τον τίτλο «Γαλλικό άρωμα και ισπανικές πινελιές», σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το σπιρτόζικο ‘Ισπανικό Καπρίτσιο’ του Ρίμσκι-Κόρσακοφ, το ζωηρό και μελωδικό ‘Κοντσέρτο για πιάνο’ του Πουλένκ και δύο υπέροχα έργα του Ραβέλ, τα ‘Πέντε κομμάτια για παιδιά’ από το διάσημο μπαλέτο ‘Η Μητέρα μου η Χήνα’ και το πλούσιο σε στοιχεία του ισπανικού φολκλόρ ‘Πρωινό Τραγούδι του Παλιάτσου’ από την σουίτα ‘Καθρέφτες’.

Στις 12 Μαίου έχουν σειρά «Μία ελεγεία, επτά παραλλαγές για τσέλο και ένας τιτάνας». Ο σπουδαίος Ισραηλινός μαέστρος Γιόαβ Τάλμι διευθύνει την Κ.Ο.Θ. σε ένα υπέροχο πρόγραμμα που ξεκινά με ένα δικό του έργο, το ‘Dachau Reflections’, μία ελεγεία που έγραψε συγκινημένος από μία επίσκεψη στο Νταχάου, συνεχίζεται με τις εκλεπτυσμένες ‘Παραλλαγές Ροκοκό’ του Τσαϊκόφσκι που θα ερμηνεύσει ο βιολοντσελίστας Ντμίτρι Γκουντίμοβ και ολοκληρώνεται με τη σπουδαία ‘Πρώτη Συμφωνία’ του Μάλερ που δικαίως ονομάστηκε από τους ειδικούς ‘Τιτάν’.

Στις 19 του μήνα υπάρχει η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «PlayS, διαβάζοντας Σάμουελ Μπέκετ» του γνωστού Θεσσαλονικιού συνθέτη και καθηγητή Μιχάλη Λαπιδάκη. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό έργο, εμπνευσμένο από τον κορυφαίο Ιρλανδό λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, που συνδυάζει τη συμφωνική μουσική με την ηλεκτρική κιθάρα, το ακορντεόν και το βαρύτονο σαξόφωνο σε έναν άκρως ενδιαφέροντα συνδυασμό.

Ο κύκλος αυτών των συναυλιών ολοκληρώνεται στις 26 Μαίου με «Ευλάβεια, ραψωδίες, μύθοι και φολκλόρ», ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ξεκινά με το δημοφιλέστερο αμερικανικό συμφωνικό έργο, το ‘Adagio for strings’ του Μπάρμπερ, συνεχίζεται με το χαρακτηριστικό του μεταμοντερνισμού ‘Κοντσέρτο για πιάνο’ του Σνίτκε και την δεύτερη από τις έξι ‘Ουγγρικές Ραψωδίες’ του Λίστ, ενώ ολοκληρώνεται με δύο συμφωνικά ποιήματα του Σμέτανα, που αποτελούν αριστουργήματα του τσέχικου πολιτισμού.

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, μαθητές) 5 €

Advertisements