Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ο οποίος είχε σκοπό «να βγάλει έξω στους δρόμους όλους τους μουσικούς». Την αμέσως επόμενη χρονιά 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατέκλυσαν τους χώρους της πόλης, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες κάθε είδους μουσικής σε μία ανεπανάληπτη γιορτή. Από το 1985 και με αφετηρία την Ελλάδα, η γιορτή αυτή λαμβάνει χώρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας φτάσει σήμερα να διεξάγεται σε είκοσι δύο πόλεις. Οι εκδηλώσεις είναι πάντα δωρεάν για το κοινό.

Ρωμαϊκή Αγορά

Σήμερα λοιπόν, Τετάρτη, 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου αλλά και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής ο 958 της ΕΡΤ3 διοργανώνει στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τέσσερα από τα καλύτερα γκρουπ τής Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας, τους Embargo, The Family Idiot, Can’t Remember Shit και Small Hours Society. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 6.30 μ.μ. και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη.

Γαλλικό Ινστιτούτο

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής 2017 στη Θεσσαλονίκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, θα αφιερώσει το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου στον μεγάλο Γάλλο συνθέτη Μωρίς ΡΑΒΕΛ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

6 μ.μ. – Αίθουσα Νεχάμα : Ημερίδα με θέμα «Maurice Ravel, η ζωή και το έργο του μεγάλου Γάλλου συνθέτη» από τους καθηγητές Σπύρο Σούφη και Στέφανο Ντιναπόγια.

8.30 μ.μ. – Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ: Κονσέρτο για βιολί και πιάνο με τους Ιωάννη Ιακωβόγλου και Νίκο Κυριόσογλου. Στο πρόγραμμα, έργα των: Johann Sebastian Bach, Nicolo Paganini, Giuseppe Tartini, Ernest Chausson.

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., συναυλία των καθηγητών του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και του μουσικού συνόλου Orpheus Soloists Ensemble, σε έργα Maurice Ravel. H συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και το St George International Music Festival & Academy. Συμμετέχουν οι καθηγητές του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και το μουσικό σύνολο Orpheus Soloists Ensemble.

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, θα ακούσουμε συμφωνική μουσική στον αίθριο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται σε μια μοναδική συναυλία για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με είσοδο ελεύθερη και ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.

 

Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται σε μια μοναδική συναυλία για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, με έναρξη8 μ.μ. στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, και βέβαια ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. Χατζιδάκις (επιλογές)
2. Ζορμπάς
3. The magic of Andrew Lloyd Webber (αποσπάσματα από μιούζικαλ)
4. Enio Morricone (επιλογές)
5. Beatles (επιλογές)
6. Sway
7. Cinema Paradiso
8. Paul Anka (επιλογές)
9. YMCA

Μουσείο Φωτογραφίας

Οι StringLESS τραγουδούν για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 στις 8 μ.μ. Το φωνητικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη, με το όνομα που παραπέμπει στα μυθικά πλάσματα της ελληνικής παράδοσης, αλλά σημαίνει και «χωρίς χορδές» (“without strings”), θα παρουσιάσει τραγούδια από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια σε ένα μοναδικό live, όπου τα μουσικά όργανα απουσιάζουν και αντικαθίστανται από τις φωνές. Επί σκηνής οι ηχοπαραγωγοί: Albena Ivanova Kutova, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Έλσα Μουρατίδου, Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ.

Περισσότερες εκδηλώσεις για σήμερα, μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 

Advertisements