Κάνε μια λίστα, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται και τι μπορεί να ξεχάσεις. Προσπάθησε να θυμηθείς να γράψεις εκεί όλα τα απαραίτητα. Πάρε μαζί σου και βάλε στα παιδιά και σ’ εσένα μπόλικο αντηλιακό, γιατί πρώτη φορά είναι και το δέρμα σας είναι ακόμη πολύ ευαίσθητο. Μην ξεχαστείτε και μείνετε πολύ ώρα στον ήλιο και στο νερό. Και πάλι, πρώτη φορά είναι, θέλει σιγά σιγά να συνηθίσει το σώμα.

Πάρε τις καινούριες πετσέτες θαλάσσης, ήρθε η ώρα να τις απολαύσεις επιτέλους. Δείξε στα παιδιά τις μάσκες και τα βατραχοπέδιλα που τους πήρατε («έκπληξηηηηηη!»). Σιγουρέψου πως σου κάνει ακόμη το μαγιώ, γιατί έπρεπε να ‘χες συνεχίσει εκείνη τη ρημάδα τη δίαιτα που ξεκίνησες, αλλά που να τα προλάβεις όλα, έχεις κι εσύ τα δίκια σου. Επίσης, σιγουρέψου πως τα μαγιώ των παιδιών τους κάνουν ακόμη, όχι γιατί δεν έκαναν δίαιτα, αλλά γιατί ψηλώνουν με απίστευτο ρυθμό.

Αφού τα ετοιμάσεις όλα από την προηγούμενη μέρα, για να μη χρειαστεί να ξυπνήσεις αξημέρωτα Σαββατιάτικα, κάνε μια ακόμη νοητή, ή και πραγματική, λίστα με τις προμήθειες φαγητού που θα χρειαστείτε. Καλύτερα να ετοιμάσεις ένα δυο πράγματα από την προηγούμενη ημέρα και να τα πάρεις μαζί σου. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν μπορούμε να τρώμε συνέχεια έξω, καλό είναι να έχουμε έναν προϋπολογισμό. Ένα κέηκ ή μια παρτίδα κουρού τυροπιτάκια, και τα δύο εύκολα στην προετοιμασία κι ανθεκτικά, είναι ότι πρέπει για να βγάλεις τα πρωινά και τα σνακ για μια δυο ημέρες. Φρούτα επίσης, δροσιστικά και υγιεινά για να μασουλάτε στην παραλία. Εντάξει, διακοπές είναι, θα φάνε και κανένα μπισκοτάκι, καλό είναι ν’ αγοράσεις μερικές συσκευασίες από το εδώ σούπερ μάρκετ, τα παραλιακά είναι πιο ακριβά.

Τα μικρά ανυπομονούν και το λένε μέρες τώρα, «το Σάββατο θα πάμε θάλασσα; Ναι; Το Σάββατο θα πάμε θάλασσα!». Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι πως δεν είναι για όλους το ίδιο συναρπαστικό, γιατί εσύ κι ο κάθε γονιός πρέπει να ετοιμάσεις ρούχα, πετσέτες, μάσκες, μαγιώ, προμήθειες και χίλια δυο άλλα, πριν μπορέσεις να πάρεις μιαν ανάσα και να πεις κι εσύ «επιτέλους, θα πάμε στη θάλασσα». Άλλωστε, ο ήλιος άρχισε το ετήσιο μπάρμπεκιου, αλλιώς γνωστό κι ως «ελληνικό καλοκαίρι», και η ζέστη δεν αντέχεται πλέον. Το ιδανικότερο σημείο να βρίσκεσαι είναι μέσα στο νερό ή έστω ακριβώς δίπλα σ’ αυτό, για να μπορείς να βουτάς με κάθε ευκαιρία.

Κάνε λοιπόν ένα κουράγιο, φρόντισε να μην ξεχάσεις τα πιο απαραίτητα, γιατί τ’ άλλα και να τα ξεχάσεις δεν έγινε και τίποτα, ετοίμασέ τα όλα, φόρτωσέ τα στο αυτοκίνητο, ξεφόρτωσέ τα, βάλε αντηλιακό στα παιδιά, φρόντισε να φοράνε σωστά μάσκες, σωσίβια, μπρατσάκια κι ότι άλλο χρειάζονται κι αμόλυσέ τα στην παραλία. Ύστερα, πάρε μια βαθιά ανάσα, άπλωσε την πετσέτα σου στην ξαπλώστρα, στην καρεκλίτσα ή και στην άμμο βρε παιδί μου αν έτσι σ’ αρέσει και ξάπλωσε. Το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η ώρα ν’ αρχίσουμε τα μπάνια, εμείς που δεν τ’ αρχίσαμε ακόμα. Καλές βουτιές.

Advertisements