Όσοι μεγαλώσαμε στην ύπαιθρο, και πηγαίναμε να βοηθήσουμε τους γονείς στις αγροτικές δουλειές από πολύ μικρά, ή ακόμα κι όσοι απλά μεγαλώσαμε μερικές δεκαετίες νωρίτερα, μπαίνουμε όλοι στον πειρασμό ν’ αφήσουμε τα παιδιά μας ανέμελα και χωρίς υποχρεώσεις για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό.

Τους κάνει όμως αυτή η απόλυτη ανεμελιά καλό;

Μάλλον όχι. Εάν τα παιδιά μας δε βιώσουν τα συναισθήματα αυτάρκειας, εκπλήρωσης και ανεξαρτησίας, θα δυσκολευτούν πολύ να ωριμάσουν και να περάσουν ομαλά στο στάδιο της ενηλικίωσης. Δίνοντας σταδιακά στα παιδιά να κάνουν δουλειές και να έχουν υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι θα τους βοηθήσουμε ν’ αναπτύξουν θετικές συνήθειες, αλλά και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν σε όλη τους τη ζωή.

Αυτάρκεια

Η λέξη «μπορώ» είναι πολύ σημαντική για ένα παιδί, τόσο να τη λέει όσο και να την πιστεύει. Εάν το παιδί καταφέρει να ολοκληρώσει μια δουλειά στο σπίτι μόνο του, τότε η αίσθηση αυτάρκειας που θα νιώσει θα το βοηθήσει να αισθάνεται έτοιμος να δοκιμάσει κι άλλα πράγματα, θεωρώνοντας πως «μπορεί» να τα καταφέρει.

Ας έχουμε βέβαια πάντα υπόψη πως ένα παιδί, ειδικά εάν είναι και σε πολύ μικρή ηλικία, δε χρειάζεται να κάνει μια δουλειά τέλεια. Η αίσθηση της αυτάρκειας προέρχεται από την ολοκλήρωση της δουλειάς και την αίσθηση ότι το έχει καταφέρει, όχι πως το κατάφερε με κριτήρια ενήλικα. Μπορούμε να τους δώσουμε οδηγίες πως να κάνουν μια δουλειά, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να τους αφήσουμε να την κάνουν μόνοι τους.

Υπευθυνότητα

Η αίσθηση της ασφάλειας και του ν’ ανήκουν κάπου, κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά μας, ενισχύεται με τις δουλειές, καθώς τους κάνει να νιώθουν ότι η προσφορά τους είναι σημαντική στο σπίτι κι αναγνωρίζεται. Όπως αντίστοιχα αισθανόμαστε κι εμείς στη δουλειά μας όταν έχουμε υποχρεώσεις και νιώθουμε μέρος της «ομάδας», το ίδιο αισθάνονται και τα παιδιά.

Με το να είναι υπεύθυνα τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοπεποίθεση και την αξιοπιστία τους. Πάνω απ’ όλα όμως, καταλαβαίνουν ότι έχουν αξία κι ότι δε μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτά.

Ομαδικότητα

Δίνοντας υπευθυνότητα στα παιδιά μας, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους βοηθάμε και να δουλεύουμε δίπλα δίπλα, κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν πως για να κάνουν κάτι, πρέπει να μάθουν να στηρίζονται και να συνεργάζονται με τους άλλους. Η δεξιότητα αυτή θα τους βοηθήσει στις μετέπειτα διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Επιπλέον, εκτός απ’ τα παιδιά, ωφελούμαστε κι εμείς απ’ τη συνεργασία αυτή. Περνάμε σημαντικό χρόνο και συνεργαζόμαστε με τα παιδιά μας, καθώς ελεύθερος χρόνος δύσκολα να βρεθεί. Μαθαίνουμε μαζί τη συνεργασία και το πως, για να γίνει κάτι καλά, δεν είναι πάντα απαραίτητο να το κάνεις μόνος σου.

Ρουτίνα και δομή

Τα παιδιά μας χρειάζονται δομή στη ζωή τους κι αισθάνονται ασφάλεια όταν στην καθημερινότητά τους υπάρχει ρουτίνα και ξέρουν τι να περιμένουν. Οι δουλειές του σπιτιού, ειδικά  όταν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και με ποια συχνότητα, τους βοηθάει να νιώσουν αυτή τη δομή.

Σύντομα τα παιδιά θα μάθουν πως η ρουτίνα, τους κάνει πιο μεθοδικούς και τελειώνουν τις δουλειές τους πιο εύκολα. Αυτό θα τους βοηθήσει στο ν’ αναπτυχθούν πιο ομαλά και να αισθάνονται αυτάρκη.

Επαγγελματικό ήθος

Όσο τα παιδιά μας συνηθίζουν τις δουλειές του σπιτιού και τη συμμετοχή τους σ’ αυτές, θα μάθουν να συνδέουν τη δουλειά με το αίσθημα της ικανοποίησης. Το να ξέρουν πως το δωμάτιό τους θα είναι όμορφο και καθαρό εάν οι ίδιοι προσπαθήσουν και το τακτοποιήσουν, με τα χρόνια θα τους βοηθήσει να είναι το ίδιο αποτελεσματικοί και τυπικοί και στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Διαχείριση χρόνου

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και οι υποχρεώσεις τους αυξάνουν, τόσο θα πιέζονται να καταφέρουν ν’ ανταποκριθούν, ειδικά εάν έχουν και δουλειές του σπιτιού υπό την ευθύνη τους. Είναι πολύ εύκολο τότε να παρέμβουμε οι γονείς και να πάρουμε κάποιες απ’ αυτές τις υποχρεώσεις απ’ τα χέρια τους, ώστε να εστιάσουν στα σημαντικότερα, για την ηλικία τους, ακαδημαϊκά καθήκοντα.

Κάνοντας όμως κάτι τέτοιο τους εμποδίζουμε απ’ το ν’ αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου τους και καλύτερης μεθοδικότητας και οργάνωσης. Τα παιδιά μας, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, είναι απολύτως ικανά ν’ αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τους χρειαστούν για να τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες στιγμές, κάτι που θα τους βοηθήσει πάρα πολύ κι όταν μεγαλώσουν.

Πηγή: Baby – Chick