Η περίοδος που ζούμε απ’ τις αρχές σχεδόν του Μαρτίου, είναι σίγουρα μοναδικές, τουλάχιστον για τη γενιά μας, τους 40κάτι, που δουλεύουμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός της επικαιρότητας, που μας εκπλήσσει, μας τρομάζει και μας θυμώνει, έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και πρακτικά προβλήματα, ειδικά τις τελευταίες ΔΥΟ εβδομάδες, με τα σχολεία να είναι κλειστά και τους μισούς από εμάς να μετακινούμαστε και να δουλεύουμε σε πολύ ασυνήθιστες συνθήκες.

Ειδικά σε ότι αφορά την παραμονή των παιδιών στο σπίτι, σίγουρα δεν είναι εύκολο, αφού στις ηλικίες του δημοτικού, έχουμε συνηθίσει να τρέχουμε όλη μέρα, ΚΑΘΕ μέρα και να περνάμε ελάχιστο χρόνο, στο σπίτι, όλοι μαζί. Πρέπει γι’ αυτό να βρούμε τρόπους να προσαρμοστούμε και να κάνουμε αυτή την εμπειρία όσο πιο ανώδυνη είναι, τόσο για τα παιδιά, όσο και για εμάς.

Τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα όταν υπάρχει ρουτίνα

Γι’ αυτό καλό είναι να έχεις διαμορφώσει ένα πρόγραμμα, όσο το επιτρέπει η κατάσταση στο σπίτι, αλλά και η καθημερινότητά σου. Εξαρτάται απ’ το εάν είναι κάποιος απ’ τους γονείς στο σπίτι ή εάν δουλεύουν και προσπαθούν μεταξύ τους να βολέψουν την καθημερινότητα των παιδιών.

Εάν υπάρχει όμως η δυνατότητα, φτιάξτε ένα «πρόγραμμα», με ορισμένους χρόνους χαλάρωσης και μελέτης. Όπως σε γενικότερες γραμμές η ρουτίνα βοηθάει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στη ζωή τους, έτσι και στην περίοδο της καραντίνας, θα βοηθήσει πολύ.

Οργάνωσε τη δουλειά του σχολείου

Εάν υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως μαθημάτων – που σιγά σιγά θα γίνει για τα περισσότερα παιδιά δημοτικού – και αυτά καλό είναι να γίνονται σε ορισμένο χρόνο και τόπο. Οργάνωσε το που και με ποιο τρόπο θα γίνονται και μην είσαι πολύ αυστηρός/ή.

Δεν είναι στο σχολείο και δεν είσαι ο/η δάσκαλος/η. Είναι μια λύση ανάγκης και τα παιδιά μπορούν να μάθουν από πολλά, εκτός απ’ τα μαθήματά τους. Το να τους βάλεις να κάνουν μια συνταγή, το να παίξετε ένα ωραίο επιτραπέζιο, το να κάνετε κατασκευές, όλα αυτά είναι παιδαγωγικά και μπορούν μέσω αυτών να μάθουν.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, μέσω των οποίων μπορούν να εξασκηθούν σε μαθηματικά, δραστηριότητες και γλώσσες και ψάχνοντας μπορείτε να βρείτε μαζί ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στο διαδίκτυο.

Περιόρισε το άγχος των παιδιών (και το δικό σου)

Είναι για όλους μια περίοδος άγνωστη, κάτι που η γενιά μας, αλλά και οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι, δεν έχουν βιώσει ποτέ πριν. Λογικό είναι να μας αγχώνει, και τα ψυχολογικά προβλήματα και οι κρίσεις πανικού θα αυξηθούν. Εάν νιώθεις εσύ εκτός ελέγχου, φαντάσου πόσο εκτός ελέγχου μπορεί να νιώθει ένα παιδί, που ούτως ή άλλως δε νιώθει ότι έχει τον έλεγχο των πραγμάτων.

Προσπάθησε, μέσω της γυμναστικής, της συζήτησης με φίλους, της δραστηριοποίησης, να μην σε πιάνει πανικός. Επιπλέον, συζήτησε με τα παιδιά σου κι εξήγησέ τους τι συμβαίνει, τι πρέπει να κάνετε και πως μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους που ίσως έχουν ανάγκη. Προσπαθώντας και παραμένοντας ψύχραιμοι, κι αυτό θα περάσει.

Φρόντισε για την εκτόνωσή σας

Η ρουτίνα μπορεί να βοηθάει την κατάσταση, η καραντίνα όμως είναι πιεστική για όλους, μεγάλους και μικρούς. Φρόντισε λοιπόν να υπάρχουν ευκαιρίες για εκτόνωση. Κανόνισε αγώνες χορού, πρωϊνή γυμναστική, αραλίκι στο μπαλκόνι για να χαζεύετε (και να κάνετε «κοινωνικό σχόλιο») τη γειτονιά.

Όταν βγαίνετε για περπάτημα κάντε ένα γρήγορο σπριντ ή εάν υπάρχει η δυνατότητα βγείτε μια βόλτα στη φύση ή μια βόλτα με τα ποδήλατα. Στις πόλεις πολλοί δεν έχουμε το χώρο, αλλά υπάρχουν και τα γύρω χωριά/προάστια, όπου ο χώρος είναι περισσότερος.

Μην εξαντλείς την αυστηρότητά σου

Το να μην είσαι (είμαστε) πολύ αυστηροί είναι μια συμβουλή που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε, θεωρώ, όλο το χρόνο, αλλά ειδικά την περίοδο της καραντίνας. Ακόμη κι αν υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσεις, γιατί το θεωρείς σημαντικό για τη σωστή ανατροφή του παιδιού σου, ΤΩΡΑ δεν είναι η ώρα να το λύσεις.

Κάνε υπομονή και τα πράγματα θα επανέλθουν. Όταν θα ξαναμπεις στη ρουτίνα, που σε είχε τόσο κουράσει και τώρα αποζητάς, τότε θα μπορέσεις να επιλυσεις και κάποια πιο πολύπλοκα προβλήματα.

Εξασφάλισε προσωπικό χρόνο

Όσο κι αν δεν υπάρχει χώρος στα διαμερίσματα, όπου ζούμε οι περισσότεροι, σίγουρα είναι δυνατό να παραμείνουμε σε ξεχωριστά έστω δωμάτια για ένα ορισμένο διάστημα. Το να στέλνεις, πχ, τα παιδιά στο δωμάτιό τους για μια δυο ώρες το μεσημέρι, θα κάνει καλό σε όλους.

Τόσο οι μεγάλοι, όσο και τα παιδιά, έχουν ανάγκη να μείνουν ΚΑΙ μόνοι. Η υποχρεωτική συνύπαρξη 24 ώρες το 24ωρο σίγουρα θα καταντήσει πολύ κουραστική, αν δεν έχει γίνει ήδη. Καλό είναι να μπορούν όλοι να νιώθουν ότι έχουν και λίγο προσωπικό χρόνο.

Βγες έξω

Μπορεί να είμαστε σε καραντίνα, αλλά η έξοδος για φυσική άσκηση – ακόμα – επιτρέπεται. Εκμεταλλευτείτε το λοιπόν και βγείτε έξω. Η άσκηση είναι όντως σημαντική, όπως σημαντικό είναι να πάρεις και λίγο αέρα, τέλος πάντων.

Ειδικά εάν δουλεύετε πλέον απ’ το σπίτι, δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για έξοδο. Βγείτε λοιπόν έξω, κάντε βόλτες, περπατήστε, αρκεί να ΜΗΝ συνωστίζεστε.

Αν δουλεύεις απ’ το σπίτι, μη σε πιάνει τελειομανία

Το να δουλεύεις στο σπίτι, ειδικά όταν έχεις και τα παιδιά εκεί, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Για να λέμε και τα πράγματα με τ’ όνομά τους, είναι απίστευτα δύσκολο. Για το λόγο αυτό πρέπει όλοι ν’ αποδεχθούμε ότι ΔΕΝ θα προλάβουμε να κάνουμε τα πάντα και το σπίτι ΔΕΝ θα είναι κούκλα, για τον απλό λόγο ότι μπορεί να είμαστε σπίτι, αλλά δεν καθόμαστε.

Καλό είναι ν’ αποδεχθείς λοιπόν πως το σπίτι δε θα ‘ναι στην εντέλεια, ακόμα κι αν είσαι εκεί, πως οι δουλειές δε θα τελειώνουν πριν την ώρα τους και πως η δουλειά απ’ το σπίτι δεν είναι τόσο χαλαρή όσο ίσως τη φανταζόσουν.

Δώσε ρόλο στα παιδιά

Κι αφού λοιπόν ο γονιός που είναι στο σπίτι, δεν κάθεται, αλλά δουλεύει, το ιδανικό είναι να δώσεις υποχρεώσεις και καθήκοντα στα παιδιά. Εάν πριν είχαν κάποια μόνο καθήκοντα, τώρα, που δε χάνουν χρόνο σε μετακινήσεις και – σίγουρα – έχουν λιγότερες δραστηριότητες, μπορούν ν’ αναλάβουν περισσότερα στο σπίτι.

Εξήγησέ τους πως αφού είμαστε όλοι σπίτι, πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε ώστε το σπίτι να είναι καθαρό και οι δουλειές να γίνονται. Έτσι κι εσύ θα έχεις λιγότερες υποχρεώσεις και τα παιδιά θα γεμίζουν το πρόγραμμά τους, ώστε να μη δυσανασχετούν απ’ την απραγία.

Και μη φοβάσαι, παιδιά δημοτικού μπορούν άνετα να κάνουν δουλειές του σπιτιού. Ένα 8χρονο κι ένα 11 χρονο – μιας φίλης μου, εγώ δεν ξέρω – μπορούν να ξεσκονίσουν και να κάνουν ένα γρήγορο σκούπισμα για τα «πολλά πολλά».

Δημιούργησε όμορφες στιγμές

Το ότι είναι μια δύσκολη περίοδος δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βάψουμε όλα μαύρα. Επιπλέον, το να σκεφτόμαστε τα χειρότερα και να διαβάζουμε μανιωδώς νέα για τον ιό δεν βοηθάει το άγχος και τις φοβίες μας. Ας σκεφτούμε όλοι πως δε θα βρούμε εύκολα μια ευκαιρία να περάσουμε τόσες μέρες με τα παιδιά μας.

Γι’ αυτό προσπάθησε να δημιουργήσεις όμορφες στιγμές τώρα που είστε όλοι σπίτι. Παίξτε χαρτιά, μάθετε μαζί καινούρια επιτραπέζια, φτιάξτε παζλ ή βγείτε στο μπαλκόνι το βράδυ να χαζέψετε τ’ αστέρια. Αυτή την περίοδο θα τη θυμόμαστε για πάντα, κι εμείς και τα παιδιά.

Κανείς δεν το αρνείται, αυτό που ζούμε είναι μια δύσκολη εμπειρία. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να τα καταφέρουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Σκέψου όταν έκανες παιδί και το έφερες σπίτι, ούτε αυτό ήταν εύκολο. Δεν είχες όμως άλλη επιλογή απ’ το να τα βγάλεις πέρα. Έτσι και τώρα. Υπομονή και θα τα βγάλουμε πέρα.

Κι αυτό θα περάσει.

Πηγή: UpWorthy